Index Vakbarát Hírportál

Nem találja ki, milyen ruhát hordhatnak ezentúl a török képviselőnők!

2013. november 14., csütörtök 14:28 | aznap frissítve

Forrónacit? Haspólót? Miniszoknyát? Ugyan! Hát nadrágot!

Eddig ugyanis a török parlament dresszkódja szerint a nők csak szoknyát húzhattak, de ennek már vége – tudósít az MTI. Ezt a dresszkódot azonban eléggé kifogásolta Safak Pavey, az ellenzéki világi Köztársasági Néppárt (CHP) egyik képviselőnője, különösen azért, mert lábprotézise van. A tiltalmat végül most feloldotta a parlament, egy másikkal együtt: ugyanis a képviselőnők eddig nem csak nadrágot, de fejkendőt sem hordhattak. A fejkendő-tilalmat a parlamenten kívül az összes közintézményben eltörölték. A tilalom feloldását a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, a CHP mellett a Béke és Demokrácia (BDP) kurd párt, valamint a nacionalista Nemzeti Akció Párt (MHP) is támogatta szerda éjjel.

A fejkendő hordásával eddig az volt a baj, hogy a világ török államban érzékeny vallási szimbólumnak számít, és hordása miatt a szekuláris erők a politikai iszlám térhódításától tartottak. Utoljára 1999-ben ment dolgozni képviselőnő fejkendőben a parlamentbe, ami nem éppen ma volt. A fejkendőpárti Erdogan miniszterelnök arról beszélt, hogy az ellenzék nem veszi figyelembe, hogy ez a női ruhadarab vallási előírás.

Egyébként Erdogan pártjának kormányzása alatt 2008-ban már eltörölték a fejkendőviselés-tilalmat az egyetemeken, később pedig az alkoholárusítást is törvényben korlátozták. A kormány bírálói szerint ezzel az Atatürk által megalakított világi köztársaság alapjait kezdik ki.

Rovatok