Index Vakbarát Hírportál

Elöntötte Gázát a szennyvíz

2013. november 15., péntek 06:09 | aznap frissítve

Elöntötte Gáza város utcáit a szennyvíz csütörtökön, egy nappal azután, hogy a palesztin enklávé legnagyobb szennyvíztisztító telepe üzemanyaghiány és áramkimaradások miatt leállt

A helyiek és a tisztségviselők attól tartanak, hogy a bűzös szennyvíz nemsokára több tízezer ember otthonát áraszthatja el Gáza belvárosában.

A palesztin Hamász fennhatósága alatt álló Gázai övezet üzemanyag-ellátásának akadozása amiatt következett be, hogy Egyiptom egy hónapok óta tartó hadjáratban felszámolta a Sínai-félszigeten működő, a palesztin területeket az észak-afrikai országgal összekötő csempészalagutak jelentős hányadát. Ezeken keresztül szállították Gáza területére az olcsó egyiptomi üzemanyagot.

Nem csupán a szennyvízelvezetést akadályozza az üzemanyaghiány, korábban már leállt az övezet egyetlen erőműve, és emiatt két hete naponta tizenkét órán keresztül nincs áram az 1,8 millió lakosú térségben.

"Ez egy igazi katasztrófa kezdete, és ha csak a világ nem hallgatja meg segélykiáltásainkat, valódi csapás sújthatja a Gázai övezetet és lakosságát" - mondta a gázai hatóságok egyik munkatársa. Hozzátette, hogy "ez humanitárius, és nem politikai kérdés. A gázai gyerekek semmit olyat nem tettek, amivel kiérdemelték volna, hogy térdig járjanak a szennyben".

Tisztségviselők közölték, hogy a szennyvíztisztító telep 120 ezer helybélit szolgál ki, valamint figyelmeztettek arra, hogy további telepek működését is fenyegeti az üzemanyag hiánya.

A mintegy ezerkétszáz alagút többsége - amelyeken a Hamász radikális szervezet tagjai csempészték az olcsó benzint és dízelolajt a Gázai övezetbe - az egyiptomi hatóságok ellenőrzése alá került. Ezzel gyakorlatilag megszűnt az üzemanyag-csempészet, ami a palesztin lakosságot az Izrael által a térségbe importált, kétszer annyiba kerülő benzin vásárlására kényszeríti.

A hadsereg által támogatott kairói kormányzat arra gyanakodott, hogy az alagutakon keresztül fegyvereket csempésztek a Sínai-félszigetre, ahol a szélsőséges iszlamista szervezetek folyamatosan összetűzésbe kerülnek az egyiptomi hadsereggel. Az egyiptomi vezetők azzal vádolják a Hamászt, hogy az iszlamista Muzulmán Testvériséget támogatja, amelynek irányítóját, Mohamed Murszi egyiptomi elnököt július elején kényszerítette lemondásra a katonaság.

Izrael blokád alá vette a Gázai övezetet, miután 2007-ben a Hamász radikális szervezet kiűzte Mahmúd Abbász palesztin elnök csapatait, és átvette az irányítást a terület felett. Jeruzsálem korlátozza az övezetbe szállítható áruk körét és az üzemanyag mennyiségét.

Mivel Gáza lakói közül sokan nem tudják megfizetni az izraeli benzint, néhányan alternatív megoldásokat, például étolajjal kevert dízelolajt használnak. "Nem tudom izraeli üzemanyaggal megtölteni a tankot... Nem tudnék megélni, ha ezt tenném" - magyarázta egy gázai taxisofőr, aki névtelenséget kért a Reuters hírügynökségtől, hogy elkerülhesse a házilag előállított keverékre kiszabott büntetést.

Maher al-Tabbá gázai közgazdász elmondta, hogy az áramkimaradások és a fűtőanyagok hiánya miatt az üzletek egy részét szintén a leállás fenyegeti, ha nem tudják megfizetni a generátorok működését. "A gázai erőmű leállása valódi katasztrófát vetít előre, ami az emberek élelmiszer-ellátását, valamint az egészségügyet és az oktatást is érinti" - tette hozzá a szakértő.

Az üzemanyaghiány kihat a mindennapi élet legapróbb szegletére is: az emberek az áramkimaradásokhoz időzítik társasági életüket, és sokan el sem indulnak otthonról fáklya nélkül.

Rovatok