Index Vakbarát Hírportál

Mindenhova eljutnak a Fülöp-szigeteki segélyek

2013. november 18., hétfő 11:10

Az elszigetelt helyekre, így a kicsiny szigetekre és a hegyvidéki területekre is sikerült kiterjeszteni hétfőre a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteki lakosság segélyezését, köszönhetően elsősorban az amerikai légihídnak.

A november 8-i Haiyan trópusi szélvihar pusztításának középpontjában fekvő Leyte és Samar szigetén lassacskán kezd megindulni az élet, bár a fő feladat még mindig az áldozatok orvosi segítése. A katasztrófa sújtotta legnagyobb városban, Taclobanban vízhez és alapvető élelmiszerhez a külső segítségnek köszönhetően hozzá lehet jutni, néhány benzinkút is ki tudott nyitni, és egyes üzletekben gyümölcsöt és zöldséget is lehet újra kapni. Az utak mentén helyenként kólásüvegekben benzint árusító túlélőket látni – írta jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Az áramellátás mindazonáltal még mindig szünetel, és az általános helyzet továbbra is válságosnak minősíthető. ENSZ-becslések szerint négymillió ember vált földönfutóvá, de közülük egyelőre csak 350 ezret tudtak elhelyezni ideiglenes befogadóhelyeken. Két és fél millió ember rendkívüli élelmiszersegélyre szorul. A tájfun halálos áldozatainak számát egy hétfői hivatalos összesítés 3976-re teszi, az eltűntekét 1598-ra.

A segélyezés a múlt hét végén jóval hatékonyabbá vált, miután jelentős készletekkel a fedélzetén a térségbe érkezett a George Washington amerikai repülőgép-hordozó, amelyről a helikopterek az elszigeteltebb országrészeket is el tudják érni. Ahol a helikopter sem tud leszállni, az élelmiszert és egyéb segélycikkeket ledobják a levegőből.

A vöröskereszt segélycsoportjai hajón igyekeznek elérni néhány kisebb keleti szigetet, mint Homonhon vagy Suluane. A Save the Children nevű, amerikai székhelyű gyermeksegélyező alapítvány egy helyi képviselője szerint a tájfun következményei körülbelül 3 millió gyermeket érintenek.

Közülük a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik szüleiket is elvesztették a katasztrófában. Taclobanban egy korábbi idősotthont ideiglenesen árvaházzá alakítottak át – az épület tetejét a vihar letépte ugyan, nincs ivóvíz és áram, de a falak még állnak. Az otthon első lakója egy feltehetően nyolcéves kislány lett, aki szülein kívül három testvérét is elvesztette.

Rovatok