Index Vakbarát Hírportál

Tornádók pusztítanak az Egyesült Államokban

2013. november 18., hétfő 06:58

Tornádók és heves viharok söpörtek végig helyi idő szerint vasárnap délután az Egyesült Államok középnyugati részén. Az ítéletidő leginkább Illinois államot sújtotta, ahol legkevesebb 6 ember életét vesztette és több mint 30-an megsérültek. Az erős szél Chicago közelében legalább hat kamiont felborított az utakon. Michiganben legalább 390 ezren, Indianában több mint 160 ezren maradtak áram nélkül.

A tornádók, illetve a heves viharok következtében több helyütt súlyos anyagi károk keletkeztek. Néhány repülőtéren, így a chicagói repülőtéren is járatokat kellett törölni vagy későbbre halasztani. A hatóságok tornádóriadót rendeltek el Illinois mellett Iowa, Ohio, Indiana, Missouri, Wisconsin és Michigan államokban is. A tornádók 10 szövetségi államban mintegy 53 millió embert fenyegetnek.

Sajtójelentések szerint a forgószél leginkább az Illinois állambeli Washingtont sújtotta. A városban csaknem 30 ház szinte teljesen eltűnt a föld színéről, de a szintén Illinoisban található Pekin városában is számos házat lerombolt – a CNN szerint a két városban együtt összesen 70 ház semmisült meg. A vihar egy Chicagóban tartott amerikai focimeccset is megzavart, a lelátókat 2 órára ki kellett üríteni a Chicago Bears és a Baltimore Ravens mérkőzésén.

Az amerikai meteorológiai szolgálathoz vasárnap estig összesen 67 helyről érkezett tornádóval kapcsolatos bejelentés, ez a szám azóta tovább emelkedhetett. A Washingtont letaroló vihar előzetes felmérések szerint az óránként 265 kilométeres sebességet is elérte, és csaknem 5 kilométeres sávban pusztított. A rombolást több szemtanú „hihetetlennek” értékelte.

Rovatok