Index Vakbarát Hírportál

Átsöpört a Kleopátra ciklon Szardínián

2013. november 19., kedd 07:04 | aznap frissítve

Legalább tizenhét ember meghalt a Kleopátra ciklon pusztításában Szardínián, írja a BBC. Többen eltűntek, az áradások autókat sodortak el, hidakat döntöttek romba. Egy család három tagja akkor halt meg, amikor egy híd az autójukra omlott. A hatóságok hétfő késő este több embert még eltűntként tartottak nyilván. 

Több száz embert kimenekeítettek otthonaikból. A helyi katasztrófavédelem szerint évtizedek óta nem volt ilyen súlyos a helyzet a szigeten. Az olasz sziget északkeleti felén lévő Olbia városánál okozta a legnagyobb károkat a vihar. A város polgármestere azt nyilatkozta a Sky TG24-nak, hogy „apokaliptikus vihar" pusztította el a várost.

"Ez egy nemzeti tragédia" - mondta a vihar miatt összehívott soron kívüli kormányülés után Enrico Letta olasz kormányfő. A Szardíniára hétfőn lesújtó ciklon házakat, hidakat és autókat tett tönkre, a hatalmas esőzés és a nagy erejű szél súlyos anyagi károkat okozott. Több folyó kilépett a medréből, és nagy területek kerültek víz alá, miután néhol 450 milliméter csapadék esett mindössze fél nap alatt, ami féléves átlagnak felel meg.

A szigeten szükségállapotot hirdettek, hogy így felgyorsítsák a mentési munkálatokat és további erőforrásokat tudjanak felszabadítani a helyreállításra, írja az MTI. A vihar nagyjából 20 ezer embert érinthetett.

Szardínia több régiójában megszűnt az áramszolgáltatás, és emberek százainak kellett elhagyni otthonát. A sziget hatóságai az ország központi szerveitől kértek segítséget. A vonatközlekedés több helyen leállt, a repülőgépek és a kompok többórás késéssel közlekedtek. Aszardíniai iskolák nagy részében kedden szünetel a tanítás. A meteorológiai előrejelzések szerint a Kleopátrát kísérő esőzések kedden is folytatódnak.

Rovatok