Index Vakbarát Hírportál

Fellökött egy tanácsost a torontói polgármester

2013. november 19., kedd 08:46

Szinte minden jogkörétől megfosztották a botrányairól elhíresült Rob Ford torontói polgármestert a városi tanács ülésén, ahol a politikus nagy zúgolódás közepette fellökött egy tanácsost.

A tanács 36:6 arányban megszavazta a polgármesteri hivatal költségvetésének 60 százalékos csökkentését, és átruházta az egyik polgármester-helyettesre a végrehajtó bizottság elnökének feladatait. „Ez nem más, mint egy puccs" – ordította Ford a National Post szerint. „Éppen most rohantátok le Kuvaitot" – utalt arra, amikor Irak megtámadta a szomszédos országot, és kitört az Öbölháború.

Rob Ford knocks over councillor

A szavazás kezdetén Ford bátyja a polgármester védelmére kelt, és vitába keveredett több emberrel. Ford felpattant a helyéről, hogy a segítségére siessen, de a nagy rohanásban sikerült feldöntenie Pam McConnell tanácsost. Ford felsegítette az asszonyt, később pedig elnézést kért azoktól, akiket véletlenül meglökött volna.

Ford már korábban jelezte, hogy nem hajlandó lemondani, így megtartotta polgármesteri címét, és a döntéshozatalt leszámítva ő képviseli a várost, habár egy közvélemény-kutatás szerint a torontói választók 76 százaléka úgy gondolja, hogy a polgármesternek ideiglenesen vagy véglegesen távoznia kellene a posztjáról.

A torontói polgármester a múlt héten ismerte el, hogy kristályos kokaint szívott, gyakorlatilag fél évvel azután, hogy az erről készült videó megjelent a kanadai médiában. A múlt héten nyilvánosságra került egy másik felvétel is, amelyen nagyon hevesen – saját bevallása szerint nagyon részegen – azzal fenyegetőzött hogy meg fog ölni valakit. A polgármester elismerte, hogy alkalomadtán keményen iszik és kábítószerhez is nyúl, de visszautasította, hogy elvonókúrára menjen.

Rovatok