Index Vakbarát Hírportál

Kuponért szoptatnak a brit nők

2013. november 19., kedd 17:41

Kupont osztanak egy új programban a gyereküket szoptató anyáknak Nagy-Britanniában – írja a Yahoo. Dél-Yorkshire-ben és Derbyshire-ben részben az adófizetők finanszírozzák a kezdeményezést, amely megpróbálja visszaszoktatni a kismamákat a szoptatásra.

A résztvevők bizonyos idő 2 nap, 10 nap, 6 hét, 3 hónap, majd 6 hónap után kapnak élelmiszerboltokban 40 font értékben beváltható kuponokat.

Clare Relton, a program vezető kutatója elmondta: „Az állami egészségbiztosításnak kevesebbe kerülnek az anyatejet kapó gyerekek. Most azt vizsgáljuk, hogy anyagi ösztönzőkkel ki lehet-e egyenlíteni a szoptatással kapcsolatos egyenlőtlenségeket.″

Kutatások szerint a szoptatott kisbabáknak kevesebb egészségügyi problémája van: kevesebben lesznek cukorbetegek, kevésbé híznak el, a bébitápot kapó gyerekek körében elterjedtebb a légzőszervi és gyomorbetegségek.

Nagy-Britanniában az egyik legalacsonyabb a szoptató kismamák aránya az egész EU-ban, a kismamák mindössze egy százaléka ad csak anyatejet kisbabájának 6 hónapon át. 

Rovatok