Index Vakbarát Hírportál

Robbanó klotyók, gyilkos vizeletek

2013. november 19., kedd 14:13

Egy WC nem csak arra jó, hogy pisiljünk és kakiljunk bele. Ismert városi legendák múzsája is. Összeszedtük az öt legjobb klotyólegendát. Vigyázat, túl sok kaki és pisi egy cikkben!

A robbanó vécé

Ez a városi legenda kísértetiesen hasonlít arra a sztorira, amikor az unatkozó háziasszony a hűtőgépszerelőt látva azt hiszi, hogy a férje, de amikor hátulról letámadja és megmogyorózza, váratlan fordulat történik: a fickó ijedtében beleveri a fejét a hűtőbe, és eljárul. Amikor a mentősök kérdezik, mi történt, és az asszony elmeséli, akkora röhögés tör ki, hogy véletlenül leejtik a hordágyról, és a lépcsőn lezuhanva még a lábát is eltöri.  

A robbanó vécés legenda is hasonló, csak itt a férj az áldozat, aki éppen a motorját szereli a kertben, amikor a gépszörny elszabadul, ő pedig – áttörve a nappali üvegfalát – a szobában találja magát. Amikor a mentősök elviszik, az asszony eltakarítja a romokat, a szétfolyó benzin felmosására használt rongyot pedig bedobja a klotyóba. A férj közben hazatér a kórházból, és az első dolga, hogy a toaletten könnyítsen magán. Oldani akarja a stresszt, ezért elszív egy cigit, a csikket pedig bedobja maga alá. Ekkor robban fel a WC. Újra kijönnek a mentősök, akik – amikor meghallják, mi történt – leejtik a szerencsétlent a lépcsőn, aki így még össze is töri a csontjait. 

Ez most igaz?

Azt, hogy egy csikktől valóban fel tud-e robbanni egy olyan WC, amibe korábban benzines rongyot dobtak, a Mythbusters stábja is tesztelte. Biztosra akartak menni, ezért szinte teljesen feltöltötték benzinnel a vécékagylót, de az istennek sem akart felrobbanni. Mindez persze nem jelenti azt, hogy hasonló baleset ne történhetne meg. Sőt, a városi legendákat gyűjtő Snopes említ is egy 2004-es esetet, ami az Egyesült Államokban történt. Akkor az 52 éves John Jenkins egy építkezés kellős közepén, mobilvécében akarta a dolgát végezni, amikor rágyújtott, és a WC berobbant. Csakhogy akkor és ott nem a kagylóba öntött benzin okozta a balesetet, hanem az, hogy a kabinban szivárgott egy sérült gázvezeték.

Mutáns krokodilok a klotyóban

A mutáns klotyókrokodil-legendának is van egy párja, a kuvaszból lett jegesmedve. Ugye megvan az a sztori, amikor az ecseri piacon vesznek egy aranyos kis kuvaszkölyköt, akiről néhány hónap múlva derül csak ki, hogy jegesmedve. A mutáns krokodil is hasonló: kap a kisgyerek egy kis aligátort, amelyik csak kezdetben aranyos, kis idő elteltével egy kész fenevad lesz. A szülők úgy döntenek, a biztonság kedvéért lehúzzák a vécén. De hiába a Domestosszal leöblített vécékagyló, a fenevad nem pusztul el, hanem még durvább mutáns szörnnyé alakul át, és ha ez még nem lenne elég, szaporodik is. Végül a csatornarendszer tele lesz ezekkel a mutáns állatokkal, akiknek a fő szórakozása az, hogy a föld alá merészkedő munkásokat szétmarcangolják. 

Ez most igaz?

A Snopes megnézte a sajtóarchívumot 1905 és 1993 között. Noha találtak egy csomó krokodilos hírt, de csak egy olyan esetre bukkantak, amikor az állatokat a csatornarendszerekkel lehetett összefüggésbe hozni, de annak sem volt semmi köze a mesélt sztorihoz. Nem mellesleg megjegyezték, hogy ezek az állatok amúgy is elpusztulnának azoktól a baktériumoktól, amik a csatornákban élnek. 

A gyilkos pisi

Nem, ez nem egy E kategóriás horrorfilm címe, hanem a repülőgépekről lehulló vizeletbombákról lesz szó. A „kék jégnek” nevezett jelenség lényege, hogy amikor a repülőkről kiengedik az emberi vizeletet és ürüléket, az a zuhanás közben jéggé válik.  És gyilkolhat is – legalábbis rengeteg legenda szól arról, hogy a „kék jég” hogyan csap agyon egy szerencsétlent. 

Ez most igaz?

Ahogy arra az Urbanlegends felhívta a figyelmet, önmagában a „kék jég”-jelenség tényleg létezik: ha a vécétartály egyébként rendszeresen ellenőrzött tömítése megsérül, és a tartály tartalma szivárogni kezd. „A cseppek a nagy magasságban megfagynak, és az idő előrehaladtával egyre testesebb jégdarabok képződnek. Ereszkedés során, a külső hőmérséklet emelkedésével ezek a tömbök meglazulnak, és esetenként leválnak a gép törzséről” – írja az oldal. Halálesetről ugyan még nem számolt be a sajtó, de egy balesetről igen: 2003-ban a 73 éves Ray Erickson hajóját érte ilyen jellegű légi csapás, 2003-ban. A Santa Cruz-i férfi beperelte az American Airlinest, de az eljárás végén a gépről kiderült, hogy az incidens idején nem repült.

Az ottfelejtett kaki

A történet szerint egy nő megismerkedik a Nagy Ő-vel, és a felejthetetlen éjszaka utáni reggel egyedül marad a férfi lakásában. Amikor a vécére megy, hogy elvégezze a nagydolgát, a klotyó eldugul. Végső elkeseredésében egy papírtörlővel szedi ki a kakit, majd a konyhaasztalon egy üzenetet ír újdonsült kedvesének arról, hogy a WC elromlott. Miután kilép a lakásból, eszébe jut, hogy a papírcsomagot a konyhaasztalon felejtette, de vissza már nem tud menni, mert az ajtó – miután becsukta – bezáródott.

Ez most igaz?

Kábé annyira, mint a többi városi legenda. Nem az a lényeg, igaz-e vagy sem, megtörtént-e vagy sem, sokkal inkább az, mit árul el rólunk. Például azt, hogy miközben gond nélkül lefekszünk valakivel, azt már nem bírjuk elviselni, ha egy másik, kevésbé szexi testi funkciónk is lelepleződik. Ez a sztori egyébként vírusvideóként valóban életre kelt.

Óvakodj a vécétől!

Nincs városilegenda-összeállítás gyerekrablós sztori nélkül, úgyhogy ezt bizony ez a klotyófeature sem ússza meg. A gyerekrablós legendák nagyjából ugyanazt a forgatókönyvet követik: van egy nagyáruház, ahol a gyereket elrabolják, jellemzően egy próbafülkében, de még jellemzőbben a WC-ben. Azért ott, mert a mesélők szerint „az olyan, mint egy útvesztő”. 

Ez most igaz?

Gyerekrablós sztorik minden évben felbukkannak, a rendőrség alig győzi cáfolni ezeket a pletykákat. Az mindenesetre elképzelhetetlen is lenne, hogy akár egy áruház WC-jében, akár nyilvános illemhelyeken tűnnének el emberek hosszú időn át anélkül, hogy arról a nyilvánosság értesülne. 

(Összeállításunkban a Snopes és az Urbanlegends.hu cikkeit vettük alapul.)

Rovatok