Index Vakbarát Hírportál

Angliában már működik, európai holttestadatbázist is akarnak

2013. november 20., szerda 09:15

Azonosítatlan holttesteknek készítene európai adatbázist a brit Eltűnt Személyek Irodája, írja a BBC. Szerintük ez sokat segítene azoknak a családoknak, akik szeretteiket keresik. Feltételezésüket az elmúlt egy év tapasztalatával is alátámasztják: az iroda honlapjára feltöltött ötszáz kép alapján már négyen megtalálták, akit kerestek. Egyikük 1994-ben tűnt el, bátyja felismerte, és az ujjlenyomatok igazolták.

Nagy-Britanniában jelenleg körülbelül ezerötszáz holttest vagy testrész, illetve lefejezett test vár azonosításra, a lista havonta öt személlyel bővül. Az iroda honlapján ezeknek a személyeknek a különös ismertetőjegyeit vagy például ruháit mutatják meg.

„Jó lenne azt látni, hogy a szeretteiket kereső családoknak egyetlen pontra, egyetlen forrásra kell fókuszálniuk, mondjuk egyetlen weboldalra, hogy végignézhessék az összes Európában talált testet” – mondta a BBC-nek Joe Apps, az Eltűnt Személyek Irodája vezetője, aki korábban rendőrként dolgozott. Szerinte erre az adatbázisra a modern migrációs hullám miatt egyre inkább szükség van, mások pedig a vízbe fulladt emberek kapcsán érvelnek azzal, hogy egy ilyen rendszerrel azokat is meg lehetne találni, akik más országban érnek partot.

Apps már az Interpollal is tárgyalt az adatbázis létrehozásáról, támogatták. Becslése szerint 7500 azonosítatlan személy lehet a földrészen.

Rovatok