Index Vakbarát Hírportál

Magyar külügyi döbbenet Tőkés rangfosztása miatt

2013. november 20., szerda 18:39

Elvennék Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendet, amit 2009-ben kapott a rendszerváltásban játszott szerepéért. Az indok: a politikus felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében.

Magyarország Külügyminisztériuma megdöbbenéssel fogadta a Románia Csillaga kitüntetés becsületbíróságának 2013. november 20-i döntését, amely méltatlannak találta Tőkés Lászlót a kitüntetés további viselésére.

A külügyi tárca szerda esti közleménye szerint Románia szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, valamint arról is, hogy kitől vonja vissza azt, de a Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól ennek ellenére felettébb aggályos. A romániai forradalom hősét, elismert európai politikust, az erdélyi, romániai magyarság ikonikus alakját ugyanis szándékosan félremagyarázott politikai véleménye miatt fosztják meg a kitüntetéstől, szól a külügy közleménye.

Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága találta méltatlannak a román állami kitüntetésre, jelentette az MTI. A testület úgy döntött, hogy az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól - jelentette be Ionel Haiduc, az érdemrend becsületbíróság elnöke.

Az érdemrend becsületbírósága öt igen szavazattal egy tartózkodás mellett hozta meg döntését. Tőkés László ügyvédjével, Kincses Előddel korábban távozott a testület szerdai üléséről, tiltakozásul amiatt, hogy a testület - elmondása szerint - megtagadta tőle az ügyvédi védelemhez való jogot.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

A meghozott döntést kommentálva Tőkés László az MTI-nek úgy nyilatkozott, nem volt kérdéses számára, hogy a szociáldemokrata pártállású becsületbíróság végrehajtja pártelnökük, Victor Ponta miniszterelnök utasítását.

Amilyen nagy tisztesség volt számomra a kitüntetésem 2009-ben, éppen olyan kitüntetésnek veszem azt is, hogy ez a pártbizottság, mert nem becsületbíróság, azt javasolja, hogy fosszanak meg az érdemrendtől - összegezte az EP-képviselő.

Az ügyben szerda este közleményt adott ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban működő nemzetpolitikai államtitkárság is. Ebben azt írták, hogy a magyar állam nem szólhat bele abba, hogy a román állam kit tüntet ki, de Tőkés László egyike azon emblematikus személyiségeknek, aki mellett kötelességének tartja felemelni szavát. "Számunkra érthetetlen és elfogadhatatlan a Tőkés Lászlót ért méltánytalanság, a politikai élet fölötte ítélkező szereplőinek el kellene ismerniük a szabad és demokratikus Románia megteremtésében betöltött szerepét, mivel személyét nem lehet kiírni sem a magyarság, sem Románia történelméből" - fogalmazott az államtitkárság.

Basescu óvatosságot ígér

Az érdemrend becsületbírósága után Tőkés kitüntetésének ügye most Traian Basescu román államfő elé fog kerülni. Ő azt nyilatkozta szerda este az MTI összefoglalója szerint egy televíziós interjúban, hogy óvatosan akarja kezelni a dolgot. Basescu elmondta, hogy kilencéves államfői pályafutása alatt egyetlen elnöki rendeletét függesztette fel az igazságszolgáltatás, azt, amellyel Corneliu Vadim Tudornak, a Nagy Románia Párt alapító elnökének állami kitüntetését vonta vissza.

"Miután van egy ilyen tapasztalatom, nem fogom megismételni: nagyon oda fogok figyelni, mert nem szeretnék még egy olyan rendeletet kiadni, amelynek a hatályát a bíróság felfüggeszti" - jelentette ki a román elnök.

Rovatok