Index Vakbarát Hírportál

Sörrel fizetik az alkoholistákat Hollandiában

2013. november 20., szerda 10:37

Krónikus alkoholistákkal tisztíttatják Amszterdam utcáit, akik napi öt doboz sörért, fél doboz dohányért és némi zsebpénzért, azaz körülbelül 2800 forintnak megfelelő összegért teljesítik a feladatot. Az Rt.com cikke szerint az új projekt célja, hogy az antiszociális függőket folyamatosan lefoglalják.

Az alkoholisták munkaideje reggel kilenctől délután háromig tart, heti három napon, de közben gyakran látni őket seprű helyett sörrel a kézben. Munka után gyakran ebédet is kapnak, még két doboz sörrel. Összesen húszan vesznek részt a projektben, két csoportra osztva. A programot a holland kormány támogatásaiból és adományokból finanszírozzák.

A szervező Rainbow Foundation szerint a projekt sikeres, mert amíg a munkások takarítanak, nem verekednek és nem kiabálnak, ahogy korábban, és a nőket se inzultálják. Ráadásul az utcák is tiszták és a munkások is boldogok, végső soron mindenki jól jár. De ha nem járna érte sör, a munkások, elmondásuk szerint, nem dolgoznának.

„Alkoholra van szükségünk, hogy működjünk, ez a krónikus alkoholizmus hátránya” – mondja egyikük. A napi fogyasztásukat egyébként az alapítvány és saját maguk is feljegyzik, és az egyeseknél csökkenést mutat, másoknál stagnál. Utóbbiak a hajtós munkanap után azonnal sörre váltják keresetüket a helyi szupermarketben.

A Rainbow Foundation egy másik projektjében úgy ad munkát a függőknek, hogy idegenvezetést szervez turistáknak. A gyalogos, nem éppen hagyományos helyszíneket bemutató körutakat aztán a helyi alkoholisták vagy drogfüggők vezetik, és arra járnak, amerre egyébként csak kábultan szoktak.

Rovatok