Index Vakbarát Hírportál

Alakul a cseh kormány

2013. november 21., csütörtök 20:35

Kormányalakításra kapott megbízást a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD) vezető Bohuslav Sobotka a cseh elnöktől.

Az államfői székbe jutott Milos Zeman ezzel, hosszas huzavona után egykori pártjának adott lehetőséget, hogy kialakítsa a parlament többségének támogatását élvező kormánykoalíciót.

A nehézségeket jelzi, hogy a CSSD szerint legkorábban az év végéig sikerül kormányt alakítani, feltéve, ha sikerül megállapodni a kereszténydemokratákkal (KDU-CSL) és a kétmilliárd dollár vagyonnal rendelkező Andrej Babis által létrehozott ANO (Igen) mozgalommal.

Utóbbi üstökösként emelkedett fel, az október végi választásokon 18 százalékot szerzett, nem sokkal elmaradva a győztes CSSD 20,5 százaléka mögött. A kereszténydemokraták 6,8 százalékot szereztek. A három pártnak 111 képviselője van a 200 fős törvényhozásban.

Jelentős a súlya a parlamentben a most 15 százalékot szerzett Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának, ám őt az elmúlt 20 évben egyetlen politikai erő sem tekintette tárgyalópartnernek.

Az eddig kormányzó konzervatív Polgári Demokratikus párt mindössze 7 százalékot kapott, míg a japán apától született Tomio Okamura által vezetett Virradat is majdnem ugyanennyit kapott.

A választásra hét hónappal a kormány mandátumának lejárta előtt került sor, miután Peter Necas kormányfő közeli munkatársai vesztegetési botrányba keveredtek.

Rovatok