Index Vakbarát Hírportál

Kikapcsolták a parlamentet Venezuelában

2013. november 21., csütörtök 18:33

Jóváhagyta a venezuelai törvényhozás azt a javaslatot, amely nyomán Nicolas Maduro 12 hónapon át rendeletekkel kormányozhatja a dél-amerikai államot.

Az elnök – aki az országot 14 éven át irányító néhai Hugo Chavez alelnöke volt, és a rákban márciusban elhunyt vezető politikai örököseként nyerte meg a választásokat szűk többséggel – azt ígérte, hogy a ráruházott hatalom segítségével elsöprő harcot indít a korrupció és a válság ellen.

ű

Igaz, kritikusai szerint az egykori buszsofőr vélhetően inkább az ellenzékkel szemben fogja érvényesíteni kiszélesített jogkörét. „Mire kell neki még több hatalom, már így is ő irányítja a gazdaságot” – mondta az ellenzéki TV Globovision csatornának Andres Velazquez ellenzéki képviselő.

Unortodox Venezuela

Maduro a hónap elején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy előre hozatta a karácsonyt, és megalakította a boldogságért felelős államtitkárságot.

Ezután harcot indított a spekulánsok ellen, kötelezve több áruházláncot, hogy törvényben meghatározott maximált áron adja el termékeit. Ez esetenként 75 százalékos árzuhanást jelentett, amivel Maduro az 54 százalékos infláció letörését kívánta elérni. A cégek menedzserei közül többeket őrizetbe vettek, Maduro elmondása szerint azért, mert a külföld érdekeit képviselték az ország ellen folyó gazdasági harcban.

Venezuelában decemberben önkormányzati választások lesznek. A szegények helyzetének javítását ígérő intézkedésekkel Maduro saját hatalmát kívánja bebiztosítani, elkerülendő, hogy az elnökválasztáson nála nem sokkal kevesebbet szerzett Henrique Capriles – a Maduróval szembehelyezkedő Miranda állam kormányzója – politikai tábora megerősödjön.

Rovatok