Index Vakbarát Hírportál

Obama államában is házasodhatnak a melegek

2013. november 21., csütörtök 07:11

Pat Quinn illinoisi kormányzó szerdán aláírta az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt, ezzel véglegessé vált, hogy az USA ötödik legnépesebb államában 2014 június 1-től azonos nemű párok is egybekelhetnek - olvastuk a Chicago Tribune-ben.

Az államban 1996-ban még „az állam közösségi elveivel ellentétes”-nek mondták ki az azonos neműek házasságát, de a törvényhozás rugalmasan reagált a korszellem változására. A képviselőház november 5-én szűk többséggel fogatta el a törvényt, amit a Szenátus is megerősített, így a jogszabály-tervezet már csak a demokrata párti kormányzó aláírására várt. Ez annak rendje és módja szerint meg is történt.

A kormányzó a rendelkezést a demokrácia és a szabadság győzelmeként értékelte, és a döntést az állam korábbi szenátora, Barack Obama is elismerő szavakkal illette. A magyar közvéleményben kevéssé tudatosult, de az Egyesült Államokban éppen forradalmi változások zajlanak a szabadságjogok egy újabb generációjában: egyre több államban vetnek véget a könnyűdrog-fogyasztók teljesen értelmetlen üldözésének, és idén már Rhode Island, Delaware, Minnesota és Hawaii törvényhozása is elismerte – New Jerseyben pedig bírósági döntés vezette be - a melegházasságot, ami teljesen átrendezi a hagyományos családmodellt.

Az Egyesült Államok alapjogi tarkaságára jellemző azonban, hogy az azonos neműek házasságát még mindig 30 állam tiltja.

Rovatok