Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában kétszer menjünk kínai büfébe

2013. november 21., csütörtök 16:52 | aznap frissítve

Ha Szlovákiában járunk, jobb, ha kerüljük az „ázsiai konyhára specializálódott” vendéglátóhelyeket. Legalábbis a pozsonyi Új Szó rémisztő című cikke szerintnem sok jóra számíthatunk, ha kínai, vietnami, koreai vagy thai konyhát választunk, és nem a hagyományos szlovák konyha sztapacskás-knédlis kínálatából válogatunk.

A szlovák közegészségügyi hatóság ellenőrzése az ázsiai büfék és éttermek felében talált problémát. Nyolcvanegy helyen összesen 5402 eurónyi helyszíni bírságot szabtak ki. Az ételekből 380 mintát vettek, ehhez képest laikusként nem is tűnik olyan soknak, hogy tíz esetben mutattott ki a mikrobiológiai elemzés nem kívánt elemeket. Az ellenőrök kenetet vettek a munkafelületekről, és az élelmiszerrel dolgozók kezéről is, 492 esetből 78-ban baktériumok voltak a mintában.

A legtöbb ellenőrzést Pozsony megyében végezték, itt 39 étteremből 16 esetében találtak hiányosságokat. A legrosszabb helyzet Trencsén megyében volt, itt az ellenőrzés alá vont éttermek 71 százalékában találtak hiányosságokat. A legtöbb bírságot Nyitra megyében szabták ki, 1360 eurót 16 ellenőrzött étteremben – olvasható a cikkben.

Rovatok