Index Vakbarát Hírportál

A portás állította meg a kormányellenes tüntetést Pozsonyban

2013. november 22., péntek 22:52 | aznap frissítve

Közepes tüntetéssorozat kezdődött Pozsonyban pénteken este, amikor a Szabad Polgárok nevű társulás néhány száz tagja a parlament feloszlatását, szakértői kormányt követelve bénította a szlovák fővárost, írja a szlovák Bumm.

Az egész akkor kezdődött, amikor a szervezet ultimátumot  adott  november 17-ig a köztársasági elnöknek a parlament feloszlatására, a főügyész leváltására, és szakértői kormány kinevezésére. Miután ez nem történt meg, a Hodža téren, a köztársasági elnöki székhely, a Grassalkovich palota előtt gyülekeztek transzparensekkel pénteken este, majd egy óra elteltével a városon keresztül megindultak. A rendőrség felszólította őket, hogy ne az úton, hanem a járdán vonuljanak, hiába, ezért el kellett terelni a forgalmat.

Eljutottak a Komenský Egyetem Jogi Karának épületéig, ahová behatoltak, a Bumm szerint megfenyegették a portást, „amiért az nem engedte be őket további termekbe". A lap szerint ekkor a rohamrendőrök az épületben tartózkodó tüntetőket igazoltatták, többet közülük őrizetbe vettek. 

A péntek éjjel még nyomokban tüntető csoportok a Hviezdoslav téren lévő karácsonyi vásárra mentek, ahol elfoglalták a pódiumot, majd az SNP térre vonultak. A tüntetőket rendőrök kísérik, a demonstrálók olykor beszédeket mondanak és a kormányt szidják.

A tüntetések napokig tarthatnak.

Rovatok