Index Vakbarát Hírportál

Harminckét halott a rigai szupermarketben

2013. november 22., péntek 11:39

Harminckettőre emelkedett a halottak száma Rigában, ahol beomlott az egyik külvárosi szupermarket teteje csütörtök este. A tragédiában három mentőmunkás is életét vesztette. Az ő halálukat az okozta, hogy a balesetnek két fázisa volt: magyar idő szerint este hatkor szakadt le a tetőszerkezet első része, valamivel később pedig a második, ekkor temetve alá több mentőmunkást és újabb áldozatokat. Továbbra sem tudni, valójában mennyi ember lehet a romok alatt, becslések szerint hetvenen lehetnek.

A mentőmunkák jelenleg is folytatódnak az áruháznál. Melegedőket, tábori konyhákat állítottak fel a mentésben részt vevők számára.

48 tonna

A Maxima a 2,6 milliós ország legnagyobb áruházlánca. Az eddigi információk szerint a cég rigai épületén a tetőszerkezet beomlását az épületen végzett átalakítási munkálatok válthatták ki: a tetőn a meglévő játszóteret bővítették és egy bár építésén dolgoztak, vélhetően ezt a megterhelést nem bírta el a tető. A LETA hírügynökség információi szerint a munkálatokhoz 48 tonna építőanyagot helyeztek el az épület tetején. Az átépítési munkán dolgozó cég egyik tulajdonosa a hírek nyomán szívinfarktussal kórházba került.

A rendőrség nem zárja ki azt sem, hogy már az áruház két évvel ezelőtti építésekor hibákat követtek el, így eleve gyengébb teherbírása volt a tetőszerkezetnek, mint kellett volna.

A rendszer szólt, az emberek nem

Az első beomlás kisebb volt – a másodikkal együtt összesen 500 négyzetméteren zuhant le a tető –, és már nem sokkal az első beomlás előtt megszólalt a riasztó – tudatta a Delfi.lv hírportál a rendőrség pénteki sajtótájékoztatójára hivatkozva. Egyes beszámolók szerint a személyzet már ekkor az épület elhagyására szólított fel, ám a Maxima vezetése ma közölte: mivel nem keletkezett tűz, nem került sor evakuációra.

Egy eladónő beszámolójából kiderült, hogy a szirénák 15 percen át szóltak, ám a biztonságiak akkor neki azt mondták, hogy a tűzvédlemi jelzőrendszer tévedésből kapcsolt be, nincsen vészhelyzet.

Még tart a veszély

Szakemberek szerint a megmaradt tetőszerkezet végképp instabillá vált, bármelyik pillanatban leomolhat, újabb mentőmunkásokat temetve maga alá. A helyszínen összesen 400 ember dolgozik.

Rovatok