Index Vakbarát Hírportál

16,5 milliárd forint a Snowdenek ellen

2013. november 23., szombat 16:01

Az NSA 75 millió dollár, azaz 16,5 milliárd forint pluszforrást kaphat, hogy „csökkentse a titkos anyagokra leselkedő belső kockázatot”, vagyis elkerülhetővé tegye, hogy Edward Snowdenhez hasonló kiszivárogtatók tűnjenek fel a jövőben.

Az arstechnica.com szerint a törvényjavaslatot az amerikai képviselőház elfogadta. A szenátus verziójában is van erre a célra elkülönített pénz, törvény akkor lehet a két javaslatból, ha a törvényhozás két háza megegyezik a közös verzióban.

A szenátusi bizottság változatában egyébként a „legitim kiszivárogtatók” védelme is szerepel – ők azok, akik az állam döntése szerint joggal szivárogtattak ki információkat. Snowdent az amerikai médiában whistleblowernek (körülbelül: vészharang-kongató) hívják. Ez olyan kiszivárogtatót jelent, aki kockázatot vállalva közérdek-ellenes tevékenységekről tesz bejelentést.

Az NSA-nek volt egyébként belső védelemre szolgáló szoftvere, de Hawaii-on, ahol Snowden is dolgozott, állítólag nem használták az internetelérés korlátai miatt.

Rovatok