Index Vakbarát Hírportál

Bugár: Fico elijesztette a szavazókat

2013. november 24., vasárnap 18:42

A "nacionalista kártyát kijátszó" Robert Fico szlovák miniszterelnök elijesztette a Most-Híd párt szavazóit attól, hogy a kormánypárt jelöltjére szavazzanak a besztercebányai megyében, ahol végül egy szélsőjobboldali politikus szerezte meg a megyefőnöki posztot - közölte Bugár Béla, a szlovák-magyar Most-Híd elnöke a szombati voksolást követően.

Bugár szerint Fico megosztó megnyilatkozásai mellett a megye megoldatlan társadalmi problémái miatt nyerhetett a roma kisebbség elleni megnyilvánulásairól is ismert Marián Kotleba Besztercebányán. A Most-Híd elnöke azt is leszögezte a TASR szlovák hírügynökségnek, hogy Kotleba megválasztása figyelmeztetés: a figyelmen kívül hagyott társadalmi kérdések más, Kotlebához hasonlóan szélsőséges politikusok malmára hajthatják a vizet.

Marián Kotleba a második fordulóban a voksok több mint 55 százalékát kapta meg a besztercebányai megyében, amivel jelentősen megelőzte a baloldali kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) által jelölt Vladimír Mankát. 

Bugár a TASR-nak az is elmondta: Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke és nagyszombati megyefőnökjelöltje többek között a Most-Híd támogatásának köszönhetően tudott jobb eredményt elérni a voksolás második fordulójában, mint az elsőben. 

Berényi a voksok közel 40 százalékát szerezte meg a nagyszombati megyében szombaton, de alulmaradt a Smer, a Szlovák Nemzeti Párt és a kommunisták által is támogatott, de függetlenként induló Tibor Mikussal szemben. A szavazás előtt Robert Fico kormányfő Tibor Mikus kampányzáróján a szlovák választóknak a magyar jelölttel szembeni összefogására buzdított.

A választási részvétel egyébként az öt megyében, ahol szombaton voksolást tartottak, nagyon alacsony volt: mindössze 17,29 százalékos.

Rovatok