Index Vakbarát Hírportál

Százezres tüntetés Kijevben Klicskóékkal

2013. november 24., vasárnap 14:14

Becslések szerint mintegy száztízezren vonultak Kijev főterére tiltakozni vasárnap Ukrajna európai integrációjának leállítása ellen. Az ellenzék által meghirdetett tüntetéste folyamatosan érkeznek a résztvevők. Idősek, fiatalok, köztük nagy számban olyanok, akik nem pártzászlók alatt vonulnak, és nem viselnek magukon semmilyen pártszimbólumot, csak a karjukra kötött kék-sárga nemzeti színű szalagot.

A tüntetők menetét a Sevcsenko parktól a Függetlenség teréig Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögötti Haza párt frakcióvezetője és Oleh Tyahnyibok, a Szabadság (Szvoboda) elnöke vezette.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője lekéste a demonstráció kezdetét, mivel repülőgépe nem kapott leszállási engedélyt az ukrán főváros egyik repterén sem. Sajtószolgálata szerint a politikus, aki külföldön "európai vezetőkkel folytatott konzultációkat, egy másik városban szállt le, s onnan autóval tart Kijevbe".

Fivére, Volodimir Klicsko profi ökölvívó is csatlakozott a megmozduláshoz. A központban felállított színpadon bírálta a jelenlegi ukrán vezetést, és kijelentette, hogy "az ukránok európai módon akarnak élni". "Meggyőződésem, hogy ezt együtt elérjük, és miénk lesz a győzelem!".

Arszenyij Jacenyuk az összegyűltek előtt követelte, hogy Viktor Janukovics elnök vegyen részt az EU keleti partnerségi csúcsértekezletén Vilniusban. "Janukovics elnöknek november 28-án alá kell írnia az uniós társulásról szóló megállapodást az ukrán nép nevében". Követelte emellett az államfőtől, hogy menessze Mikola Azarov miniszterelnököt és "Európa-ellenes" kormányát. "Vádemelés Janukovicsnak, menesztés a kormánynak, Európai Unió Ukrajnának!" - felkiáltással zárta beszédét.

Magukkal vitték a kommunisták sátrát

A megmozdulás első óráiban mindössze egy incidens történt. A belvárosban álló Lenin-szobornál sátort állítottak az unióellenes kommunista aktivisták, akiket néhány tucat rohamrendőr védett. A mellettük elhaladó uniópárti tüntetők áttörték a rendőrkordont, és kisebb dulakodás után megszerezték, majd magukkal vitték a kommunisták sátrát. Közben a belváros egy másik terén rendezett ellendemonstrációt a kormányzó Régiók Pártja lényegesen kevesebb, legfeljebb 10 ezernyi résztvevővel.

Később a Függetlenség teréről mintegy húszezer tüntető a kormány épülete elé vonult. Néhányan megpróbáltak bemenni az épületbe, állítólag ezért vetettek be könnygázt a hatóságok. A belügyminisztérium szerint a demonstrálók füstbombákat dobáltak a rendőrökre. Sérültekről, őrizetbe vételekről még nics hír.

Ukrajna három nappal ezelőtt függesztette fel az Európai Unióval való társulási szerződés aláírásának előkészítését. Mikola Azarov miniszterelnök rendeletét csütörtökön tették közzé. Azóta folyamatosan tüntetnek Kijevben. A tüntetések az ország más részeire is kiterjedtek. Részletesebben ebben a cikkünkben olvashat az ukrán helyzetről.

Rovatok