Index Vakbarát Hírportál

A kormány ellen tüntetnek a thaiföldiek

2013. november 25., hétfő 10:21 | aznap frissítve

Második napja tartanak a kormány lemondását követelő tömegtüntetések Bangkokban, Thaiföld fővárosában. A vasárnapi tüntetésen körülbelül 100 ezren vettek részt, de egy másik fővárosi helyszínen is 40 ezren gyülekeztek.

A tüntetőket az tüzelte fel, hogy a kormány amnesztiát javasolt a korábban elüldözött Thaksin Shinawatrának, aminek következtében a 2006-ban katonai puccsal elűzött vezető úgy térhetne vissza az országba, hogy nem kellene letöltenie a korrupcióért kiszabott börtönbüntetését – írja a BBC. A kormány előterjesztésében közrejátszhatott, hogy Thaksin a jelenlegi miniszterelnök, Yingluck Shinawatra testvére. A javaslatot annak ellenére próbálják keresztül vinni, hogy korábban a szenátus már elkaszálta egyszer.

A tüntetőket egy korábbi Demokratikus Párti, ellenzéki képviselő vezeti, a tömeg az állami szervek, a katonai parancsnokságok és a tévécsatornák székházainál demonstrál. A tüntetés vezetője arra buzdította a tömeget, hogy akcióikat tartsák békés keretek között, „fújjanak sípot és osszanak virágokat”, de a hétfői események ennél tovább mentek: egy körülbelül negyven fős csoport betört a pénzügyminisztérium épületébe.

„Eddig csendben tűrtük, hogy a miniszterelnök elűzött testvére irányítja és dönti romba az országot veszteséget hozó intézkedéseivel” – mondta az egyik tüntető. Úgy tűnik ennek egy időre megint vége: a 2006-os katonai puccsot követő 2008-as reptérfoglalás és a 2010-es, két hónapig tartó utcai harcok után újra lángra kaptak a Thaiföldön a politikai megosztottság által kiváltott lappangó indulatok.

Rovatok