Index Vakbarát Hírportál

Sok a baj a párizsi Disneylandben

2013. november 25., hétfő 14:40

A tündérmese vége – a Disneyland sötét oldala címmel cikkez az Independent a párizsi Disneylandről. Most került nyilvánosságra az a levél, amit a francia UNSA (Autonóm Szakszervezetek Nemzeti Uniója) írt a park vezérigazgatójának.

Benzint öntött a fejére

A levélben azt követelik, hogy javítsák az alkalmazottak munkakörülményeit, miután a kertészeti osztály egyik dolgozója öngyilkosságot kísérelt meg. A férfi benzinnel locsolta le a fejét, majd egy öngyújtóval fel akarta gyújtani magát, egy kollégája mentette meg az utolsó pillanatban.

A Disneyland szóvivője elmondta: a parkot „elszomorította” az eset. Az UNSA saját vizsgálatot indított, hogy feltárják az öngyilkossági kísérlet okait, emellett panaszt készülnek benyújtani a park ellen, mivel szerintük „a romló szociális klímát tovább nehezíti a párbeszéd hiánya és a fegyelmező szankciók megszaporodása”.

A park nem kommentálta a levelet a sajtónak, pedig nem ez az első hasonló eset Disneylandben: 2010-ben két szakács végzett magával, ekkor egy belső vizsgálat azt állapította meg, hogy nem állt semmilyen zaklatás vagy más munkahelyhez kötődő ok a háttérben. Az eset egy sztrájkot követően történt, amikor egy szokásos felvonulás helyett az alkalmazottak vonultak fel, hogy tiltakozzanak a bérek befagyasztása ellen.

Lefagyott a mosoly

Bár a Disney amerikai parkjai a mosolygó kiszolgálásról ismertek, Franciaországban a rajongók arcáról lefagyott a mosoly: 7500-an írtak alá egy petíciót, melyben a szolgáltatásról panaszkodtak, miután több show és látványosság bezárt a parkban. Blogokon is sok látogató panaszkodik, hogy rengeteg rész zárva van.

Az amerikai parkokkal ellentétben a párizsi Disneyland csak körülbelül 40 százalékban a Disney vállalat tulajdona. 50 százalék a párizsi tőzsdén pörög, 10 százalék azé az Al-Valid bin Talal szaúdi hercegé, aki nemrég azon akadt ki, hogy a Forbes listáján csak a 26. leggazdagabb ember volt a világon, mert 8 milliárd dollárt benéztek a vagyonából. Forintban kifejezve ez azt jelenti, hogy helyett 6,1 helyett csak 4,4 ezer milliárdot írtak a listán, ami tényleg arcpirító.

A párizsi Disneylandet a herceg mentette meg a csődtől egy 350 millió dolláros, azaz 77 milliárd forintos tőkeinjekcióval, ezzel együtt az elmúlt fél évben 8,4 százalékkal csökkent a részvények ára, 1992 óta 14-szer zártak veszteséges évet. Az Independent szerint messze még a happy end: legutóbb is veszteséggel zárt a park.

Rovatok