Index Vakbarát Hírportál

Ennél diplomatább diplomatahírt nem tudunk mutatni

2013. november 25., hétfő 20:00

Jeruzsálemben járt Martonyi Jnos külügyminiszter, és a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyalt. Utána nyilatkozott az MTI-nek. Kapaszkodjanak, fantasztikus, konkrétumok nélküli diplomatamondatok következnek a mi kiemelésünkben.

Az iráni atomprogramról:

A magyar külügyminiszter reményei szerint a felek között létrejön egy olyan együttműködés, amely biztosítja a Genfben aláírt cselekvési terv tényleges alkalmazását és sikerét.

A kibervédelemről (!):

Benjámin Netanjahuval áttekintették az együttműködés lehetőségeit a kibervédelem és a kibertér kérdéseiben is. Miután az izraeli fél kiemelte az internetes honvédelem kérdéseit, magyar tárgyalópartnere jelezte, hogy Magyarország ezen a téren is rendelkezik különleges ismeretekkel, és lehetőség nyílhat az együttműködésre.

Egy magyarországi látogatásról:

Martonyi János megismételte mind a Netanjahu miniszterelnöknek, mind a Peresz elnöknek szóló magyarországi meghívást, és megállapodtak abban, hogy egy később meghatározandó időpontban az izraeli miniszterelnök is el fog látogatni Magyarországra.

Az izraeili-palesztin béketrágyalásokról:

A magyar diplomata mind az izraeli, mind a palesztin féllel érzékeltette, hogy ha Budapest bármilyen módon hozzá tud járulni a béketárgyalások és a békefolyamat sikeréhez, akkor ezt megteszi, de „a két félnek egymással kell megegyeznie. Csak akkor jöhet létre valóságos megegyezés, ha a két fél ezt akarja, és sikerül megállapodásra jutniuk egymással.

Rovatok