Index Vakbarát Hírportál

Tízezreket utasítanának ki Izraelből

2013. november 25., hétfő 07:07

Az izraeli kormány több új intézkedést hagyott jóvá vasárnap az országba illegálisan érkező afrikaiakkal szemben, akiknek beáramlása a miniszterelnök szerint az állam zsidó és demokratikus jellegét fenyegeti.

A tervezett lépések között szerepel az afrikaiakat illegálisan alkalmazó munkaadók megbírságolása és a hazatérésüket ösztönző, 1500-tól 3500 dollárig (mintegy 330-770 ezer forint) terjedő pénzügyi támogatás – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala. A belügyminiszter emellett törvényjavaslatot készít elő, amely megengedné az illegális bevándorlók egy éven át tartó, ítélet nélküli fogva tartását.

A tervezet, amelyet várhatóan hétfőn nyújtanak be a kneszetnek, azután vált szükségessé, hogy a legfelsőbb bíróság szeptemberben semmisnek nyilvánított egy 2012-es jogszabályt, amely három évi fogva tartást tett volna lehetővé.

A kormányközlemény szerint „zárt létesítményt” hoznának létre az illegálisan Izraelbe érkezők és azok fogva tartására, akik már az országban tartózkodnak, de „megzavarják a közrendet”. A lépés egyebek mellett az izraeliek biztonságának fokozását és a bevándorlók városközpontokban való jelenlétének csökkentését szolgálja – tette hozzá a kormányhivatal.

„Arányos és szükséges”

A terv szerint további 550 tisztviselővel növelnék az afrikai bevándorlókat ellenőrző testület létszámát, hogy sikeresebben vehessék fel a harcot illegális foglalkoztatásukkal szemben. A közleményben Netanjahu leszögezi, hogy el van szánva az illegális munkaerő-bevándorlás megakadályozására, és „illegális bevándorlók tízezreinek” a kiutasítására.

„Az általunk egyhangúlag jóváhagyott intézkedések arányos és szükséges lépések az állam zsidó és demokratikus jellegének fenntartására” – hangoztatta. Emberi jogi szervezetek viszont úgy vélik, hogy az Izraelben lévő afrikai bevándorlók többségét nem lehet kiutasítani, mivel eredeti hazájukban – például Szudánban vagy Eritreában – veszélyben forogna az életük.

2012-ben Izrael 60 ezerre becsülte a területén lévő afrikai illegális bevándorlók számát, és kampányt indított ellenük, ennek következtében 3920-at utasítottak ki közülük az országból. Az utóbbi években havonta olykor több mint ezer afrikai lépte át illegálisan a határt Egyiptom felől a Sínai-félszigetnél, ők általában Eilatban és Tel-Avivban kerestek maguknak szállást és munkát. A menekültáradatot idén megállította Izrael egy határkerítés kiépítésével.

Rovatok