Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem tudni, miért lőtt a newtowni tömeggyilkos

2013. november 26., kedd 00:14

Nem derül ki a connecticuti Newtownban tavaly december 14-én elkövetett iskolai mészárlás indítéka a hétfőn nyilvánosságra hozott nyomozati jegyzőkönyvből.

A város Sandy Hook nevű általános iskolájában egy fegyveres ámokfutó 11 perc alatt végzett húsz kisgyerekkel és hat felnőttel. A rendőrség alig négy perccel az első 911-es segélyhívások után kiérkezett a helyszínre, az elkövető, a 20 éves Adam Lanza pedig egy perccel később végzett magával. Az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb iskolai tömeggyilkosságáról készített 44 oldalas jegyzőkönyvből egy dolog derült ki: a támadó egyedül követte el tettét, írja az MTI.

Ezt eddig is tudta mindenki, de tette közvetlen indítékai továbbra sem világosak. A dokumentumot összeállító Stephen Sedensky connecticuti államügyész szerint Lanza, aki az iskolai ámokfutás előtt a saját anyjával is végzett, mániákus érdeklődést mutatott a tömeggyilkosságok iránt, különösen a coloradói Columbine-ban 1999-ben elkövetett középiskolai mészárlás foglalkoztatta. A connecticuti állami rendőrség a newtowni támadás bizonyítékainak listáját később fogja nyilvánosságra hozni.

Columbine-ban Eric Harris és Dylan Klebold 12 diáktársát és egy tanárát lőtte le és megsebesítettek további 24 tanulót és három felnőttet is. A két ottani merénylő indítékait szintén homály fedi. Igaz, csodálatuk tárgya volt a szövetségi hatalom ellen lázadó Timothy McVeigh és Terry Nichols által 1995-ben Oklahoma Cityben elkövetett robbantás, amelyben 168-an vesztették életüket és több mint 680-an sérültek meg.

Barack Obama amerikai elnök az újabb iskolai mészárlás nyomán eredménytelenül próbálkozott meg a fegyverek beszerzésére és tartására vonatkozó szövetségi szabályok megszigorításával. 

Rovatok