Index Vakbarát Hírportál

Dubaj rendezi a 2020-as világkiállítást

2013. november 27., szerda 19:00 | aznap frissítve

Első közel-keleti városként Dubaj nyerte el a 2020-as világkiállítás rendezési jogát - döntöttek a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) 168 országból akkreditált delegáltjai a szervezet párizsi közgyűlésén szerdán.

Az Egyesült Arab Emírségekben lévő város a szavazás harmadik körében Jekatyerinburgot megelőzve szerezte meg a szavazatok többségét. A rendezés jogára a Törökországi Izmir és a brazíliai Sao Paulo is pályázott és eredetileg a thaiföldi Ajutthaja is a jelöltek között volt.

A dubaji projekt költségvetéséről szóló hírekben 6,5-8,4 milliárd dollár közötti összegek szerepelnek, az expo a szervezők reményei szerint 230 ezer munkahelyet teremt.

Dubaj a "Connecting minds, creating the future" mottóval szervezi meg a nagyszabású rendezvényt 2020. május 1. és október 31. között. A szervezők tervei szerint a város modern nemzetközi metropoliszként akar bemutatkozni. 

A világkiállítás helyszíne a Dubajtól az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu-Dzabi irányában elnyúló terület lesz.

Csak nehogy buborék legyen

Ezzel kapcsolatban több ingatlanfejlesztő arra figyelmeztetett, hogy a megvalósítás a 2008-2010-es ingatlanbuborékhoz hasonló helyzet kialakulásához vezethet. Akkor a globális pénzügyi válság miatt több mint felével csökkent a dubaji ingatlanok értéke, ami világszerte megrengette a piacokat.

A Nemzetközi Kiállítási Iroda megkülönböztet bejegyzett és elismert expókat. Előbbihez tartoznak a legnagyobb szabású, univerzális kiállítások. A bejegyzett világkiállítások legfeljebb fél évig tartanak és a részt vevő országok saját pavilont építenek. Legutóbb 2010-ben Sanghajban tartottak ilyet, legközelebb 2015-ben Milánóban nyílik hasonló. Kína 4,2 milliárd dollárt költött a rendezvényre, kétszer annyit, mint a 2008-as pekingi olimpiai játékokra. Az expónak rekordot jelentő 73 millió látogatója volt.

Az elismert kiállítások kisebb terjedelműek, alacsonyabb költségűek, és általában rövidebb ideig tartanak.

Rovatok