Index Vakbarát Hírportál

Akkor most vörösödik az a román csillag, vagy nem vörösödik?

2013. november 28., csütörtök 21:32

Álláspontja felülvizsgálatára és bocsánatkérésre szólította fel Radu Podgoreanu román külügyi államtitkár Németh Zsolt magyar külügyi államtitkárt a Tőkés László román állami kitüntetésének lehetséges visszavonásával kapcsolatos szavai miatt beszélt - írja az MTI.

Az Országgyűlésben kedden volt szó Tőkés László kitüntetésének visszavonásáról. Egy, a döntést szégyenletesnek nevező napirend előtti felszólalásra válaszolva Németh azt mondta: a magyar kormány azt kéri Traian Basescu román államfőtől, hogy „ne hagyja Románia Csillagát visszavörösödni”.

Vörösödik a Románia Csillaga, vagy nem vörösödik?

  • 137
    Vörösödik, mint a ménesi jó vörösborok
  • 76
    Itt vannak a horthysták!
  • 15
    Nem vörösödik, nem is vörösödött

Ezt a kijelentését román kollégája „a román állam egyik szimbólumának minden alapot nélkülöző meggyalázásaként" értelmezte, és azt mondta: „teljességgel elfogadhatatlan” Németh Zsolt parlamenti felszólalása.

„Súlyos, és minden alapot nélkülöző vád azt állítani, hogy megvörösödött a Románia Csillaga érdemrend. Feltesszük mi is a kérdést: mit mondana Németh Zsolt, ha Romániában valaki azt állítaná, hogy Budapesten visszatértek a hatalomba a horthysták?” – idézte az Agerpres hírügynökség az államtitkárt. Aki azt is mondta: „Románia tiszteli a hőseit, de a hősöknek is tisztelniük kell Romániát”.

Radu Podgoreanu szerint Németh Zsoltnak a diplomáciai elfogadhatóság határán mozgó gyakori kijelentései jól ismertek Romániában. Németh szerint viszont az elmúlt pár hónapban hisztériakeltés volt Romániában az üggyel kapcsolatban, ami oka, hogy a Securitate soha nem tudta Tőkés Lászlónak megbocsátani Temesvárt és a romániai forradalma. Tőkés a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, a visszavonást Victor Ponta kormányfő kezdeményezte.

Rovatok