Index Vakbarát Hírportál

Felirat nélküli dobozban árulhatják a cigit

2013. november 28., csütörtök 13:44

Bármiféle felirat, szín vagy díszítés nélküli egyszerű papír dobozokban árulhatják a cigit 2015-től Nagy-Britanniában, hogy ezzel csökkentsék a dohányozni kezdő fiatalok számát. A dohányzás-ellenes lobbisták már évek óta küzdenek az intézkedés bevezetéséért, de a politikusok eddig ellenálltak, írja a Guardian.

Az egyszerű papírdobozos csomagolás bevezetése előtt még egy hatásvizsgálatot kell elvégezni, amelynek eredményétől függően még a 2015-ös parlamenti választások előtt újradizájnolják a cigisdobozokat.

"A cigaretták csomagolása az utolsó hely, ahol a dohánygyárak hirdethetik a halálos termékeiket. A dohányipar szeret úgy tenni, mintha a csomagolás nem reklám lenne, de valójában a csomagolást nagyon aprólékosan direkt úgy tervezik, hogy hívogató legyen" - mondta Lord Faulkner, egy dohányellenes csoport vezetője.

Az intézkedést a világon elsőként Ausztráliában vezették be 2012-ben, és a brit politikusok eddig állításuk szerint arra vártak, hogy az ausztrál tapasztalatokat kiértékeljék. Ausztráliában egyébként folyamatosan szigorítják a dohányzásellenes törvények, most például Perthben a plázák után a forgalmas gyalogosátkelő-helyek közelében is tilos lesz dohányozni.

Rovatok