Index Vakbarát Hírportál

Keményen beszólnak nekünk az angolok

2013. november 28., csütörtök 14:01

Magyarország továbbra is antiszemita és aljas a romákkal – Minket ne oktasson ki, biztos úr! címmel közölt cikket a brit Daily Mail. „Hihetetlen pimasz módon arra figyelmeztette Andor László foglalkoztatásügyi EU-biztos David Cameront kormányfő, hogy a migránsok számára elérhető támogatások csökkentése rossz országgá teheti Nagy-Britanniát″ – írta a lap

A cikk szerint a magyar uniós biztos nemcsak attól tart, hogy más országok is követhetik Nagy-Britannia példáját, de amiatt is van benne keserűség, mert egy „olyan országból származik, ahol a kormány egyre kevésbé demokratikus, és ami valóban rászolgál, hogy rossznak nevezzék a rasszizmus és a bevándorlás terén″. A lap egy másik cikke szerint „Andor László megjegyzése kiüti az álszentség-barométert″.

Folyamatosan válságban van

Magyarország nem vidám hely a brit lap szerint: „a gazdasága folyamatosan válságban van, az autoriter jobboldali kormány egy olyan nagyon népszerű neonáci párttal harcol a szavazatokért, ami olyan rosszindulatú, mint a Brit Nemzeti Párt – a különbség az, hogy a Jobbik valódi erőt képvisel, és támogatói jellemzően viszonylag jómódú és tanult emberek.″

A cikk ezután a kelet-magyarországi romák helyzetéről, a romagyilkosságokról és a Magyar Gárdáról közöl részletes leírást, ezzel próbálva alátámasztani, hogy egy magyar EU-biztosnak nincs joga David Cameron bevándorláspolitikáját kritizálni. A lap Horthyval is példálózik, és emlékeztet a nyilasok szerepére a magyar zsidók deportálásában, de szóba kerül Gyöngyösi Márton listaötlete és a holokauszttagadás is, sőt, a határon túli magyarok gyorsított honosítási eljárása is.

„Innen jön az az EU-biztos, aki oktatja Nagy-Britanniát: egy olyan országból, melyben szégyenteljes a rasszizmus, ahol a kormány könnyeden kezeli a jog uralmát, ahol gyorsan terjed egy neonáci mozgalom. Nem a saját portáján kéne körülnéznie, mielőtt minket kioktat?″ – kérdezi zárásként a lap.

Új alapokra kell helyezni

Az előzmény az, hogy Andor László kritizálta David Cameron bevándorláspolitikáját. „Új alapokra kell helyezni a munkaerő szabad mozgását az Európai Unión belül, mivel a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező hatalmas tömeg megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás rossz” – írta a szerdai Financial Timesban David Cameron. A konzervatív párti brit kormányfő egyben jelentős szigorításokat is bejelentett a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában.

Cameron hibának nevezte, hogy a Munkáspárt vezette előző brit kormány nem élt az átmeneti bevándorlási korlátozások lehetőségével az EU 2004-es keleti bővítése után. A bővítés nyomán ugyanis olyan mértékű migráció indult meg, amilyent Európa háborús időket leszámítva még nem tapasztalt, és csak Nagy-Britanniában jelenleg egymillió közép- és kelet-európai EU-állampolgár él – írta a brit miniszterelnök.

Cameron közölte: osztja azok aggodalmait, akik tartanak a román és a bolgár munkavállalók beáramlásának hatásaitól, miután január 1-jén lejár a két országgal szemben Nagy-Britannia által érvényesített hétévi átmeneti korlátozás.

A többség fizet adót

Jonathan Todd, Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos szóvivője nemrégiben azonban kijelentette a BBC televízióban, hogy a brit gazdaság és a költségvetés jól jár az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlásával. Todd szerint ugyanis a betelepülő EU-polgárok „hatalmas többsége” többet fizet be adó és társadalombiztosítás formájában a brit szociális ellátórendszer költségvetésébe, mint amennyit abból igénybe vesz.

Nagy-Britanniában – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártának közeledtével – egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása. 

Rovatok