Index Vakbarát Hírportál

Heccelik Kínát a levegőben

2013. november 29., péntek 18:26

Két katonai repülőgépet küldött Kína pénteken a nemrég létrehozott kelet-kínai-tengeri légvédelmi övezetbe azért, hogy ellenőrizze a berepülő amerikai és japán katonai gépeket, írja az MTI. Az övezet kiterjed a Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával.

Az Egyesült Államok, Japán, és Dél-Korea is átrepült a légvédelmi zónán, anélkül, hogy betartották volna a Peking által megkövetelt szabályokat. Peking azt követeli a belépő gépektől, hogy azonosítsák magukat, küldjék el repülési terveiket, és folyamatos rádiókapcsolatot tartsanak fent a kínai légi irányítással. Ezt se Japán, se az USA, se Dél-Korea nem hajlandó betartani. A kínai hadsereg már korábban is azt állította, hogy lépni fog, ha az egyes repülőgépek nem tartják be a szabályokat. 

Szöul a két ország védelmi találkozóján az övezet határainak módosítására kérte Kínát csütörtökön, de nem született megállapodás. Peking mind az amerikai, mind a dél-koreai berepülésről azt mondta, hogy végig figyelemmel kísérte a gépek útját, bár elemzők szerint a kínai légierő nem rendelkezik megfelelő képességekkel az előírások betartatására. 

Elemzők szerint Kína a kelet-kínai-tengeri területi követeléseinek akar érvényt szerezni a szabályozásokkal, de a a betartatás technikai nehézségei és veszélyei miatt a zóna inkább retorikai célokat szolgál. 

Rovatok