Index Vakbarát Hírportál

Halálos áldozat egy thaiföldi tüntetésen

2013. november 30., szombat 19:10

Legalább egy ember meghalt és tízen megsebesültek egy kormányellenes tüntetésen Bangkokban – írja az MTI. A tüntetők járműveket rongáltak, civilekre támadtak, és vasárnapra a miniszterelnöki hivatal elfoglalását ígérik.

A tüntetéssorozat múlt vasárnap óta tart, eddig ez az első haláleset.

Ha piros, ütheted

A kormányellenes tüntetők egy stadion környékén gyűltek össze, ahol azt próbálták megakadályozni, hogy a kormánypártiak bejussanak az épületbe. A tüntetők két embert lerángattak a motorokról, megverték őket, majd beverték egy taxi ablakát. Később botokkal és kövekkel támadtak egy buszra.

A tüntetők a vörös felsőt viselőkre vadásztak; ez a kormánypárt, a Puea Thai híveinek jelképe. 

De mit akarnak a tüntetők?

A tüntetők azért akarják megbuktatni a kormányt, mert azt szerintük Jinglak bátyja, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra irányítja. Ő volt az ország korábbi miniszterelnöke.

A kormány benyújtott egy törvényjavaslatot; ez amnesztiát adott volna Thakszinnak, aki igen megosztó személyiség Thaiföldön. A javaslatot az alkotmánybíróság elmeszelte, így a kormány visszavonta azt. A tüntetőket viszont ez már nem érdekelte.

A rendőrség szerint a tüntetők lőtték agyon a 21 éves áldozatot. A stadion környékén, a gyűlés helyszínén öt másik embert is meglőttek. Nem tudni, ki lőtt, és azt sem, hogy kormánypárti vagy ellenzéki volt-e az áldozat.

A két tábor később összecsapott a stadionnál.

Egy kis erőszak nem árthat

A kormánypárt arra kérte a támogatóit, hogy kerüljék az erőszakot; attól tartottak, az erőszak csak fokozná a káoszt, és az kárt okozna a gazdaságnak.

A tüntetést vezető Szuthep Thaugszuban, az előző kormány miniszterelnök-helyettese úgy látja, nem árt egy kis törvényszegés, ha el akarják érni a céljaikat. Ez azért különös, mert az az ellenzéki vezető korábban nem támogatta az erőszakot. Az eddigi tüntetéseken nem is volt rendbontás, a rendőrség sem avatkozott közbe.

Ezúttal Szuthep viszont arra kérte a tüntetőket, hogy vegyék körül a rendőr-főkapitányságokat, a kormányfő hivatalát, a minisztériumokat, illetve az állatkertet. Nem egyértelmű, hogy ez utóbbi miért számít stratégiai fontosságú célpontnak.

A hatóságok szerint a tüntetéssorozat kifulladóban van; míg múlt vasárnap még százezren tüntettek Bangkokban, ma már alig hétezren.

Rovatok