Index Vakbarát Hírportál

Küzdenek a túlélőkért Glasgowban

2013. november 30., szombat 00:44 | aznap frissítve

Helikopter zuhant egy pubra szombat hajnalban a skóciai Glasgowban – írja az MTI.

A skót rendőrség közleménye szerint a katasztrófának legalább nyolc halálos áldozata van. Sir Stephen House, a Police Scotland főparancsnoka elmondta, hogy a balesetben meghalt a rendőrségi helikopter három utasa – egy pilóta és két tiszt –, a pub vendégei közül legalább öten haltak meg. A helyszínről 32 sérültet vittek kórházba, közülük tizennégynek súlyos az állapota.

A szerencsétlenség idején 120 vendég lehetett a The Clutha nevű pubban, sokan a romok között rekedtek. Tíz órával a tragédia után is siekrült újabb túlélőket kiszabadítani, ám az elkövetkező órákban tragikusan megnőhet a halálos áldozatok száma is.

Egyelőre azon dolgoznak, hogy kijuttassák a romok alatt lévőket. A munka lassan halad, hiszen a roncsokat, romokat óvatosan kell eltávolítani, ügyelve az alájuk rekedt túlélőkre.

A Eurocopter EC 135 T2 helikopter roncsain Police felirat látszik, nem robbant fel, és ki sem gyulladt. A gépen hárman tartózkodtak.

Szemtanúk a BBC-nek arról számoltak be, hogy a tetőt átszakító gép kőként zuhant az épületre, miután hajtóműve jól hallhatóan „ki-kihagyott”.

Helicopter crashes into busy bar in #glasgow #clutha pic.twitter.com/w2vCJaN8Bd

— Rupert Morris (@rupertgmorris) November 29, 2013

Jim Murphy, az ellenzéki Munkáspárt képviselője, aki éppen a helyszín közelében tartózkodott, a BBC-nek elmondta, hogy körülbelül 40 tűzoltó vonult ki a helyszínre a The Clutha nevű pubhoz, ami „zsúfolásig tele volt” a baleset pillanatában. A pub közelében egy helikopter-leszállóhely működik, de nem tudni, hogy a szerencsétlenül járt gép oda tartott-e.

November 30. Szent András napja, ami 2006 óta munkaszüneti nap is az országban. A védőszent tiszteletére tartott ünnepséget törölte is Glasgow városi tanácsa a gyászra való tekintettel.

Az idén ez a második hasonló baleset Nagy-Britanniában. Január közepén London központjában zuhant le egy helikopter, miután a sűrű ködben darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett. A helikopter a dél-londoni Vauxhall zsúfolt főútjára zuhant és felrobbant. A gép pilótája halt meg, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, és egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok. Tizenketten megsérültek.

Rovatok