Index Vakbarát Hírportál

Kisiklott a Metro-North vasút New Yorkban

2013. december 1., vasárnap 14:28

Kisiklott a New York-i Metro-North vasút egyik szerelvénye Bronx déli részén, sok a sérült, írja a BBC.

A legfrissebb információk szerint legalább négy ember halt meg. A CNN-nek a tűzoltóságtól azt mondták, 63-an sérültek meg, közülük 11-en súlyosan. Az egyik halottra a vonaton belül, három másikra azon kívül találtak rá. Negyvenhatan szenvedtek kisebb sérüléseket.

Több áldozat kirepült a kocsikból. 

Számos mentő és tűzoltó érkezett a baleset helyszínére. A közeli Saint Barnabas kórházba 10 ember szállítottak, közülük kettőt kellett megműteni.

A vonat helyi idő szerint 5:54-kor indult Poughkeepsie állomásról, és a Grand Central állomásra kellett volna megérkeznie 7:43-kor, közölte az ABC. A baleset nem sokkal 7 óra után történt a Spuyten Duyvil állomásnál.

A BBC szerint hétből öt kocsi lefutott a sínről. Egyes források szerint bennragadtak utasok.

A New York Post szerint egy utas, aki minden vasárnap ezzel a metróval jár, azt mondta, most az átlagosnál sokkal gyorsabban közelítették meg a Spuyten Duyvil megálló előtti kanyart. Az ő beszámolóját sok más utas is megerősítette. A nyomozóhatóságok kivizsgálják majd, hogy igaz-e ez a feltételezés.

A nydailynews.com-nak nyilatkozó Dianna Jackson egy olyan kocsiban utazott, amelyik az oldalára fordult. "Elhagytuk Tarrtown megállót, és a 125. utca következett volna. A sofőr nagyon gyorsan akarta bevenni azt a kanyart. Aztán hirtelen ott találtuk magunkat a romok között" - mondta a 40 éves nő. "Két métert repültem. Egy törött üvegre érkeztem, a hátamon feküdtem, és minden tele volt kaviccsal. A földön csúsztam. Talán egy perc lehetett, de úgy tűnt, mintha örökké tartana. Azt akartam, hogy vége legyen... Éreztem a kavicsokat a számban. Szó szerint követ ettem, de hálás voltam, mert azért ehettem követ, mert életben maradtam" - mondta.

Egy helyi lakos így számolt be a történtekről: "Egy szörnyű, süvítő hangot hallottam. Nagyon hangos volt és nagyon idegesítő. Kiugrottam az ágyból, felkaptam a távcsövemet, és nem hittem a szememnek, hogy a vonat éppen itt siklott le a sínekről" - mondta. 

A baleset körülményeiről Barack Obama elnököt is tájékoztatták meg. A Fehér Ház egy hivatalos közleményben azt írta: "Obama imádkozik azokért, akik elvesztették egy hozzátartozójukat vagy barátjukat a balesetben, és azokért is, akik érintettek a balesetben".

A legelső források szerint a kisiklott kocsik egy része a Harlem-folyóba érkezett, ugyanakkor az nbcnewyork.com a rendőrségre hivatkozva ezt cáfolja. Cáfolt a közlekedési hatóság is. A vonat egy kocsija ugyanakkor valóban a folyóhoz nagyon közel állt meg.

A BBC szerint ezen a szakaszon idén ez már a harmadik baleset. Legutóbb július 18-án egy hulladékszállító tehervonat 10 kocsija siklott ki a Metro-North New York-i szakaszán, májusban pedig két vonat ütközött Bridgeport közelében. Ez utóbbi balesetben 73 ember megsérült.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Rovatok