Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak a helikopterbaleset ügyében

2013. december 1., vasárnap 11:31

Glasgow városi tanácsa a gyászra való tekintettel elhalasztotta a Szent András napi ünnepséget, miután szombat hajnalban egy rendőrségi helikopter zuhant a város egyik leghíresebb pubjára, a The Clutchára, írja a Guardian.

A város székesegyházában vasárnap gyászmisét tartanak, és a helyi csapat, a Rangers meccse előtt is egy perc néma csenddel emlékeznek az áldozatokra. Alex Salmond, Skócia első minisztere elrendelte, hogy a zászlókat félárbocra eresszék, ezzel is jelezve, hogy „gyásznap ez Skócia és Glasgow számára”.

A helikopter műszaki állapota miatt a hatóságok vizsgálatot kezdeményeztek. Bár az Eurocopter EC 135 T2 szakemberek szerint biztonságosnak számít, a modellt tavaly egy időre kivonták a forgalomból, mert repedést találtak a rotorban. Mivel más EC 135-ösöknél is előfordult ugyanez a hiba, egy ideje már naponta külön ellenőrizték a rotorokat felszállás előtt.

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint szinte biztos, hogy a becsapódást műszaki probléma okozta, mivel szerinte ha a pilóta akár csak egy kicsit is irányítani tudta volna a helikoptert, biztos, hogy elkerüli a pubot. Egy másik szakértő szerint az eset kivizsgálása egy évig is eltarthat.

A skót rendőrség közleménye szerint a katasztrófának nyolc halálos áldozata van. Sir Stephen House, a Police Scotland főparancsnoka elmondta, hogy a balesetben meghalt a rendőrségi helikopter három utasa – egy pilóta és két tiszt –, a pub vendégei közül öten haltak meg. A becsapódás után harminckét embert vittek kórházba, közülük tizennégynek súlyos az állapota. A mentésben a pub vendégei és járókelők is részt vettek.

Beszámlók szerint nagyjából 120 ember lehetett az épületben, ahol épp egy helyi ska együttes, az Esperanza játszott. Egy nyugdíjas tűzoltó, aki megsérült a balesetben, azt mondta, „káosz volt, de eleinte az emberek nem is hitték el, hogy mi történt, mert  a megdöbbenés miatt senki nem kiabált”.

Rovatok