Index Vakbarát Hírportál

39 év a hepatitis C-vel fertőző férfinak

2013. december 2., hétfő 21:26

Harminckilenc év börtönre ítéltek hétfőn az Egyesült Államokban egy férfit, mert hepatitis C vírussal fertőzte meg emberek tucatjait, írja az MTI. A 34 éves David Kwiatkowski egészségügyi asszisztensként dolgozott kórházakban, és rendszeresen fájdalomcsillapítóval töltött injekciókat lopott.

Hogy a hiány ne tűnjön fel, sóoldatos fecskendőket tett a helyükre. A fecskendőket azonban - drogfüggő lévén - már használta, és mivel hordozója a májbetegséget okozó vírusfajtának, megfertőzte a tűket.

A fájdalomcsillapító-tartalmúnak vélt, ám valójában sóoldatos injekciókat idővel a kórházakban beadták a betegeknek, akik közül  46 fertőződött meg attól a vírustörzstől, amelyet Kwiatkowski a szervezetében hordoz.

A férfit droggondjai miatt többször elbocsátották, ő pedig kórházról kórházra vándorolt. Tizennyolc egészségügyi intézményben dolgozott több amerikai szövetségi államban. David Kwiatkowski bevallotta bűnösségét.

Az ügyészség 40 évnyi börtönbüntetést kért azzal érvelve, hogy a vádlott országos közegészségügyi válságot idézett elő, mivel emberek tömegét tette ki a vírus veszélyének, 46 áldozatának pedig súlyos testi és érzelmi károkat okozott. A védelem 30 esztendőt javasolt, végül a bíró 39-et szabott ki.

Rovatok