Index Vakbarát Hírportál

Castro mellett tüntettek Hondurasban

2013. december 2., hétfő 06:40

Ezrek vonultak utcára vasárnap a hondurasi fővárosban, hogy békés tüntetésen támogassák a múlt vasárnapi elnökválasztás hivatalosan vesztesnek nyilvánított jelöltjét, Xiomara Castrót, aki választási csalással vádolja jobboldali ellenfelét, és a szavazatok újraszámlálását követeli.

A november 24-én rendezett elnökválasztáson a jobboldali Nemzeti Párt (PN) jelöltje, Juan Orlando Hernández mérkőzött meg a baloldali a Szabadság és Átalakítás (Libre) színeiben induló Castróval. A legfelsőbb választási bíróság (TSE) vasárnapra virradóra jelentette be a hivatalos végeredményt, amely szerint Hernández nyolc százalékos előnnyel (a voksok 36,80 százalékát szerezve) győzött vetélytársa felett, akinek a szavazatok 28,79 százaléka jutott.

Xiomara Castro és hívei már pénteken jelezték, hogy szerintük választási csalás révén készül hatalomra kerülni a jobboldali jelölt, ezért Castro a szavazatok újraszámlálását követelte. Felszólította híveit, hogy vasárnap békés gyűlésen ítéljék el Tegucigalpa utcáin a választási csalást. A baloldali tábort megrázta, hogy a Libre egyik ismert aktivistáját, José Antonio Ardónt szombaton ismeretlen tettesek lakása közelében agyonlőtték. A vasárnapi békés, de feszült légkörű tüntetésre Ardón koporsóját is elvitték.

A megmozduláson Castro mellett jelen volt férje, Manuel Zelaya volt elnök is, akinek hatalmát 2009 júniusában megdöntötte a jobboldallal és az üzleti körökkel szövetséges hadsereg.

Rovatok