Index Vakbarát Hírportál

Drónokat vetettek be az ENSZ-békefenntartók

2013. december 3., kedd 19:37

Ezekkel a Kongói Demokratikus Köztársaság Ruandával és Ugandával határos szakaszát fogják megfigyelés alatt tartani.

A pilóta nélküli repülőgépeket Gomából, Kelet-Kongó legnagyobb városából indították útnak kedden. A drónok Kongó keleti, ásványkincsekben gazdag részét fogják ellenőrizni, amelyet helyi és külföldi fegyveres csoportok is fenyegetnek.

Az ENSZ szakértői azzal gyanúsítják a szomszédos Ruandát és Ugandát, hogy fegyverekkel és harcosokkal segítik a nemrég térdre kényszerített Március 23. Mozgalom (M23) talpraállását. A vádakat mindkét ország tagadja.

"A drónoknak köszönhetően megbízható információink lesznek a népmozgásokról a fegyveres csoportok hátországában, és ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a határokat"

– mondta el Herve Ladsous, a világszervezet békefenntartó műveletekért felelős főtitkár-helyettese. Ladsous nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az ENSZ-erők szükség esetén támadást intézzenek a Kelet-Kongóban tanyázó tucatnyi fegyveres szervezet ellen.

A kéksisakosok két, a Selex ES által gyártott Falco típusú drónt használnak a határ megfigyelésére. Az 5 méter hosszú repülőgépek 8-14 órát lehetnek levegőben, repülési magasságuk 2-3000 méter, és 200 kilométerre képesek eltávolodni bázisuktól.

Az ENSZ békefenntartóit korábban az a bírálat érte, hogy nem tettek meg minden tőlük telhetőt, hogy véget vessenek a harcoknak az erdős-dombos Kelet-Kongóban, amelyet eddig a helyi kormánynak sem sikerült teljesen az ellenőrzése alá vonnia. Az elmúlt hónapokban végül sikerült legyőzni az utóbbi évtized legkomolyabb felkelését, amelyet az M23 vezetett. Bár a lázadókkal kötendő politikai megegyezés részleteit egyelőre nem dolgozták ki, a kongói és az ENSZ-erők már a ruandai hutu lázadócsoport, az FDLR, valamint az ugandai ADF-NALU felé fordítják figyelmüket. Mindkét fegyveres csoport hátországa Kongó keleti részén található.

A kongói ENSZ-missziót (MONUSCO) 1999-ben hozták létre először csak megfigyelői szereppel felruházva. A MONUSCO az évek során folyamatosan bővült békefenntartói feladatokkal, s végül márciustól egy intervenciós alakulattal is. A legjelentősebbnek számító, 20 ezer fős ENSZ-misszió fenntartása évente 1,5 milliárd dollárba kerül.

Rovatok