Index Vakbarát Hírportál

Fideszes EP-képviselő lesz Berlusconi?

2013. december 3., kedd 13:14

Magyarországi, bulgáriai vagy észtországi jelölt is lehetne a jövő évi európai parlamenti választásokon Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke, aki az olasz parlamentből való kizárása után külföldi segítséget keres – idézi a La Reppublica olasz napilap keddi cikkét az MTI.

A balközép napilap „Berlusconi magyar kísértése, Budapestről jelöltetem magam az európai választásokra (La tentazione ungherese di Berlusconi: Candidarmi per le europee a Budapest) címmel írt az adócsalásért elítélt volt olasz kormányfő kiútkereséséről.

A cikk szerint Silvio Berlusconi és a FI vezetősége a pártvezér Milánóhoz közeli villájában arról tanácskozott arról, hogy melyik európai tagállamban indulhatna jelöltként az olasz szenátusból november 27-én kizárt politikus a 2014-es európai parlamenti megméretésen.

Berlusconi keletre szökik” – olvasható a La Repubblica cikkében, amely úgy vélekedik, hogy ez lehetne Berlusconi hónapok óta ígérgetett, de titkolt „meglepetése”.

A La Repubblica szerint Berlusconi a lehetőségek között veszi számba Magyarországot, ahol barátja, a „Milan-szurkoló” Orbán Viktor a kormányfő. Fontolgatja Bulgáriát, ahol a volt kormányfő Bojko Boriszovval ápol szoros kapcsolatot, valamint Észtországot, ahol jelentős olasz befektetők támogatnák a jelölését.

Precedenst Giulietto Chiesa olasz újságíró teremtett, aki 2009-ben lett színekben jutott be az európai parlamentbe. Az adócsalásért elítélt Berlusconi Olaszországban hat évig nem indulhat választáson, de más európai országban ezt megtehetné.

Az újság megjegyezte,  nem lesz könnyű Silvio Berlusconit befogadó országra találni. Vlagyimir Putyin november végi olaszországi látogatásán tagadta, hogy Berlusconi orosz diplomáciai útlevelet kért volna tőle.

A fantasztikus hírre reagálva Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója kijelentette: a hírnek semmilyen alapja nincs, de legalább vicces.

Rovatok