Index Vakbarát Hírportál

Klicskóék nem tudták megbuktatni az ukrán kormányt

2013. december 3., kedd 13:01 | aznap frissítve

Ahogy azt várni lehetett, az ukrán ellenzék nem tudott elég támogatót gyűjteni a kormány leváltásához a parlamentben. Viktor Janukovics elnök a politikai válság ellenére Kínába utazott. Közel tízezren tüntetnek Kijev központjában a kormány és az elnök leváltását követelve.

Az ukrán parlament szavazott a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról, de az ellenzéknek nem sikerült elég támogatót szereznie. A tömeg a parlamenti vita után visszatért a Függetlenség térre, ahol az elnök lemondását követelték, majd  az ellenzéki politikusok felhívására az elnöki hivatal elé vonultak. A mintegy 8 ezres tömeget rohamrendőrök választják el az elnöki hivatal bejáratától. Az ellenzék egyik vezetője bejelentette, hogy blokád alá vonták az elnök hivatalát. Az ukrán hatóságok ígérik, hogy a belpolitikai vita rendezésére a hadsereget nem fogják bevetni.

Viktor Juscsenko volt elnök a tvrain.ru-nak nyilatkozott a ukrán politikai válságról. Szerinte Nikolaj Azarov kormányának le kellett volna mondania magától, „ennek morális kérdésnek kellene lennie". Janukovics elnöknek azt javasolta, hogy normalizálja a kapcsolatait az oroszokkal, valamint üljön le közös asztalhoz az ellenzék vezetőivel.

Kedd reggel feszült helyzet alakult ki Kijevben, miután tüntetők néhány ezres csoportja átvonult a parlamenthez, de útjukat elállta mintegy kétszáz rohamrendőr. A napok óta hatalomváltást és Ukrajna európai uniós integrációjának folytatását követelő demonstrálók azért vonultak a Függetlenség teréről a törvényhozás épületéhez, hogy jelenlétükkel támogassák a kormány menesztését célzó ellenzéki kezdeményezést. A tüntetők a téren emelt barikád köré szögesdrótot tekertek.

Jöttek a beszédek

A parlament tárgyalta a Nikolaj Azarov miniszterelnök és kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A parlamenti ülésen a kormány tagjai nem jelentek meg. Az ellenzéki vezetők követelték, hogy akár erőszakkal is hozzák a parlamentbe a kormány minden tagját. Végül szavazásra bocsátották a kérdést, amit az ukrán parlament szinte egyhangúan megszavazott. Így Azarovnak kötelező jelleggel meg kellett jelennie a parlament előtt. Így is tett.

Az ukrán kormányfő, hogy szerdán Ukrajna delegációt küld Brüsszelbe és Moszkvába. Az előbbi olyan eurointegrációs megállapodásról fog tárgyalni, ami előnyös Ukrajna számára. Az utóbbi pedig az oroszokkal való stratégia partnerség elmélyítéséről.  Szerinte az ellenzék elárulja a saját országát, és csak a hatalomért tüntet. Az ellenzék közben hangos bekiabálásokkal zavarta meg a miniszterelnök parlamenti beszédét, amiért őket tette felelőssé a kialakult ukrán helyzetért. A kormányfő szerint az utcán lévő tömegeket csak bábként rángatják az ellenzéki erők a saját hatalmi céljaik érdekében. Arról beszélt, hogy ő pártolja az EU-integrációt és az orosz–ukrán–EU háromoldalú tárgyalások kezdeményezését is támogatja.

Azt ígérte, hogy mindent meg fog tenni az árak, a rezsi növekedése, valamit az ukrán valuta romlása ellen. Megemlítette, hogy az Európai Unió akár pénzügyi kompenzációt is nyújthat Ukrajna számára. Azarov megkérdőjelezte a tüntetések jogszerűségét, egyenesen a büntető törvénykönyvbe ütközőnek találta azokat, mivel szerinte a tüntetők blokkolják a kormányzat és pénzügyminisztérium működését, ami veszélyeztetheti a közszolgák és a nyugdíjak kifizetését.

A következő felszólaló Vitalij Klicsko volt, aki szerint Ukrajnának Európában lenne a helye és a jelenlegi kormánynak mennie kell, de így vélekedett szinte minden ellenzéki párt szónoka is, a kommunisták kivételével, akiknek bár nem tetszik a kormány tevékenysége, nem akarják leváltani azt. Így végül az ellenzéknek nem sikerült elég támogatót gyűjtenie a kormány elleni bizalmatlansági indítvány megszavazásához.

Viktor Janukovics ukrán elnök – a kialakult válság ellenére – kedden elutazott Kínába egy előre egyeztetett hivatalos tárgyalásra. Ezt a szándékát még tegnap jelentette be, de az utazás pontos időpontját nem mondta meg. A RIA hírügynökség névtelen forrásra hivatkozva azt írja, hogy a NATO 28 külügyminiszteréből álló tanácsa mai ülésének egyik fő témája az Ukrajnában kialakult helyzet lesz. Ukrajnába látogat Thorbjørn Jagland, az ET főtitkára is, hogy találkozzon a parlamenti frakciók vezetőivel.

Aggódnak a pénzügyi helyzet miatt

Fizetésimérleg-válság alakulhat ki Ukrajnában, ha elhúzódik a belpolitikai feszültség, vélekednek londoni elemzők. Kedden meredek drágulással idei éves csúcsára emelkedett a londoni kereskedésben az ukrán államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége.

Rovatok