Index Vakbarát Hírportál

Két áldozat is lehet Kijevben

2013. december 4., szerda 18:43

Két halálos áldozata is lehetett az elmúlt napok ellenzéki tüntetéseinek Kijevben, harminc embert pedig eltűntként tartanak számon ukrán és orosz sajtóértesülések szerint.

Az egyik eset hétfőn történhetett, a szemtanúk szerint a Függetlenség téri metróban a rohamrendőrök összevertek egy férfit, akit utána a közösségi média segítségével keresték a hozzátartozói. Az ellenzéki pártok szerint egy nappal korábban is rohamrendőrök verhettek össze egy tüntetőt.

Az ukrán rendőrség szerint hozzájuk nem érkezett semmilyen eltűnésről bejelentés. Szerdán megtiltották a rendőröknek, hogy a tüntetőkkel szemben erőszakot alkalmazzanak. A hétvégén történt rendőri túlkapások miatt a kijevi ügyszéség eljárást indított néhány rohamrendőrrel szemben, akik összeverték a helyszínen munkájukat végző újságírókat.

A Régiók Pártjának képviselője szerint az ellenzék a halálos áldozatokról szóló hír feldobásával csupán új lendületet akar adni a tiltakozásoknak. Vlagyimir Olijnyik követelte, hogy az állítólagos eltűntek nevét közölje az ellenzék, ám ez eddig nem történt meg.

A Batykivscsinát vezető Arszenyij Jacenyjuk hasonlóképp provokációval vádolta meg a kormánypártot. A politikus szerint elképzelhető, hogy holttesteket csempésznek a térre a kormányhű erők. Szavaiból nem derült ki, mi haszna lenne ebből a kormánypártnak. Jacenyjuk mindenesetre arra hívta fel a figyelmet, hogy át kell nézni a város hullaházait, hogy előkerüljenek az elmúlt napok áldozatainak holttestei.

Az ukrán kormány kész tárgyalni az ellenzékkel, akár a hatalom számára legfájóbb kérdésekben is. Szerdán nyilatkozott  az egyik tévécsatornának az ukrán miniszterelnök-helyettes, aki elmondta, hogy elképzelhetőnek tartja, amikor leülnek tárgyalni az ellenzék képviselőivel, az előrehozott elnök- és parlamenti választás kérdéséről is meg tudnak majd állapodni. A kormány további engedményt is tenne. Azarov ukrán miniszterelnök felajánlotta az ellenzéknek vezetőinek, hogy küldjenek egy képviselőt a brüsszeli ukrán tárgyalódelegációba.   

Közben a német külügyminiszter tárgyalt Vlagyimir Klicskóval és Arszenyij Jacenyjukkal. A két ellenzéki vezetővel folytatott találkozó után Westerwelle kijelentette: "az EU ajtaja nyitva áll, Ukrajnának helye van Európában" - idézte a német külügyminisztert az Unian ukrán hírügynökség. Ezután megjelent a két ellenzéki vezetővel a Majdanon is, ahol továbbra is több ezren tüntetnek Viktor Janukovics ellen, miután az államfő nem írta alá a társulási szerződést az EU-val. A német politikus korábban kijelentette, hogy az ukrajnai események „mélyen európai ügyet” képviselnek. 

Az Index helyszíni tudósítója szerint a belváros szívében a kép a szokásos: a Majdanon az ellenzéki sátortáborok körül ezrek gyülekeznek, az olajhordóba rakott tüzek körül melegedőket tábori konyhák látják el élelemmel. Legyen egyetemista, gyermekével érkezett fiatal anyuka, nyugdíjas nyugat-ukrajnai aktivista, a válasz minden tüntetőnél ugyanaz: addig maradnak, amíg Janukovics le nem mond. Az ellenzék még két napot adott arra az elnöknek, hogy lemondassa Nyikolaj Azarov kormányfőt, és új parlamenti, valamint elnökválasztást írjon ki. Ha nem teszi – ami igen valószínű -, akkor az ellenzék tervei szerint folyamatos blokád alá vonják a kormányzati épületeket. (Erre már tettek kedden is kísérletet, de egyelőre mindenki inkább a Majdanon tiltakozik a kormány ellen.)

Tarlós rémálma

Néhány középület azonban már most a tüntetők kezén van. A városháza gyakorlatilag a tiltakozások logisztikai központjává alakult át. Az üléstermet – ahová egy félig elbarikádozott lépcső vezet – melegedő aktivisták lepik el. A földszinten ingyenkonyha működik, a nagyteremben az ellenzéki pártok képviselői gyűjtik a támogatók adakozását, oldalt pokrócokon pihennek a melegedő tüntetők, kicsit arrébb orvosi ügyelet működik.

A terem végében a „tüntetők regisztrálása zajlik”. Utóbbi azt jelenti, hogy jelentkezhetnek azok, akik készek elszállásolni a távolabbról érkező tüntetőket. A szervezők itt fogadják azoknak az ügyvédeknek az adatait is, akik készek jogi segítséget nyújtani azoknak az aktivistáknak, akik ellen eljárást indítottak a hatóságok. Az emeleten egy mentős tart kiselőadást az elsősegélynyújtás alapjairól, arra az esetre, ha egy összecsapás nyomán hirtelen tucatjával sérültek érkeznének az épületbe. „Naponta 50 ezer ember fordul meg itt” – mondta az Indexnek a Batykivscsina parlamenti képviselője.

Minden jogszerű

„Ez valójában polgárok gyűlése, ami teljesen szabályos” – adott a váratlan magyarázatot a fronthangulatot idéző állapotokra Jurij Odarcsenko. A rendezvényről jegyzőkönyvet is vezetnek, eközben az épület többi részében a városháza különböző osztályai továbbra is működnek. „Azért fontos, hogy jogilag szabályos legyen itt minden, mert így a rendőrség nem rohanhatja meg az épületet, hogy akadályozzuk a városvezetés munkáját, és a közüzemek sem vonhatják meg a víz-, áram- és gázellátást” – mondta a politikus, aki szerint a jelenlegi helyzet addig marad fenn, amíg nem teljesül az ellenzék követelése.

Nézze meg a tüntetésekről készült videónkat:

Mad Max-faluvá vált Kijev belvárosa

„Akkor megyünk vissza az egyetemre, ha az elnök távozik” – adták meg az ultimátum lényegét azok az egyetemista lányok, akik önkéntesként segítik a stábok munkáját. Ételt osztanak, takarókat hoznak, és főként vidáman trécselnek. És biztosak benne, hogy ha Janukovics végre elmegy, Ukrajna számára megnyílik az út az EU előtt.

Rovatok