Index Vakbarát Hírportál

A rendőrök győztek az iraki plázaostromban

2013. december 5., csütörtök 13:16

A rendőrség megrohamozott az észak-iraki Kirkuk városban egy bevásárlóközpontot, amelynek tetejéről túszejtők órákon keresztül a közelben lévő rendőrőrsöt lőtték. Az épületet sikerült visszafoglalni, öt támadó életét vesztette – írja az MTI a helyi hatóságok csütörtöki jelentéseire hivatkozva.

Az éjszaka folyamán a támadóknak sikerült távol tartaniuk a rendőröket a hatemeletes Dzsaváhir bevásárlóközpont tetején elfoglalt állásaiktól. A terroristák gránátokat dobáltak és tüzet nyitottak a rendfenntartó erőkre, valamint azokra a civilekre, akik megpróbáltak elmenekülni a harcok elől. 

A rendőrök a hajnali órákban megrohamozták a belvárosban álló épületet, kiszabadították a túszokat és végeztek a fegyveresekkel – közölte a városi rendőrség dandárparancsnoka. A civilek és a biztonsági erők tagjai közül senki sem sebesült meg a rohamban, az épület nagy része viszont leégett.

A harcok szerdán kezdődtek Kirkukban, amikor autóba rejtett pokolgép robbant egy rendőrségi létesítmény közelében, majd ezt követően egy ismeretlen terrorista behatolt az épületbe és működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezet. A bevásárlóközpont tetején bujkáló túszejtők ezután nyitottak tüzet a kapitányságra.

Az összehangolt támadásokban nyolc rendőr és két civil vesztette életét, mintegy hetvenen pedig megsebesültek. Ezzel párhuzamosan rendőregyenruhát viselő merénylők otthonában támadtak meg egy rendőr őrnagyot az országi északi részében fekvő Moszul közelében. A rajtaütésben az őrnagy és két fia is meghalt.

Gyilkos október

Az idei a legvéresebb évIrakban 2007 óta, amikor az ország a polgárháború szélén állt. A csaknem mindennapos erőszaknak 948 halottja volt novemberben – 852 civil, 53 rendőr és 43 katona –, az azt megelőző hónapban pedig 964 az egészségügyi, a védelmi és a belügyminisztérium vasárnap közzétett adatai szerint. Az év eleje óta 6 ezernél is több az erőszakcselekmények halálos áldozatainak száma, és az októberi hónap volt 2008 áprilisa óta a „leggyilkosabb”.

Rovatok