Index Vakbarát Hírportál

A magyar hajléktalanokról ír az Economist

2013. december 6., péntek 08:56

A budapesti hajléktalanokról közölt cikket legfrissebb számában a brit Economist. A helyzet szerintük riasztó:

„Budapest történelmi belvárosában a legszembetűnőbbek a hajléktalanok″ – írja az újság. „A megszeppent turisták szeme láttára tolják le nadrágjukat, hogy a Parlamenthez közeli járdán könnyítsenek magukon, a volt tévészékház hátsó falát kis ürülékkupacok díszítik.″

A hajléktalanok felelőssé tétele helyett a cikk bemutatja a törvénykezés visszásságait, melyet civil szervezetek mellett az ENSZ is kifogásolt, mert „stigmatizálja a hajléktalanokat, előítéleteket kelt, visszaél az emberi jogokkal″.

Koltai Luca, a Habitat for Humanity munkatársa szerint a törvény bűnügyi színezetet ad egy társadalmi problémának, emiatt előfordulhat, hogy az emberek bűnözőknek fogják látni az elesett, otthon nélkül maradt hajléktalanokat.

A cikk beszámol arról is, hogy harmadával nőttek a hajléktalanszállók férőhelyei, Pintér Sándor belügyminiszter szerint mindenkinek lesz elég ágy. A „szállók többsége azonban Dickens-regénybe illik, több hajléktalan úgy nyilatkozott, hogy inkább alszanak a szabadban a fagyok alatt is, mint hogy a benti erőszakot elviseljék, vagy ellopják a holmijukat″ – írja az Economist.

Egy budapesti hajléktalan egy napjáról készült nagyképünket itt nézheti meg, a hajléktalanbefogadó budapesti társasház történetét itt olvashatja.

Rovatok