Index Vakbarát Hírportál

Már a csirkehúst is vizezik

2013. december 6., péntek 21:44

A Guardian azt írja, hogy Angliában most azzal spórolnak a boltok, hogy felvizezik a fagyasztott csirkemellet. Ráadásul elég rendesen, jellemzően a teljes súly egyötöde víz. Maga a folyamat úgy néz ki, hogy betonkeverőszerű gépekben alámerítik a húst, és utána még hozzáadnak néhány foszfátot is, hogy megkössék a folyadékot. Ráadásul például a Brazíliából importált húst már eleve úgy hozzák be, hogy van benne kukoricaolaj és só.

A hatóság most ott tart, hogy még azt sem tudták eldönteni, törvényes-e ez az egész. Ez valószínűleg attól függ, hogy a boltok feltüntetik-e a hozzáadott anyagokat, bár egy bizonyos határ fölött azért nem biztos, hogy egyáltalán szabad még csirkehúst mondani. Lehet, hogy be kell vezetni valamilyen beszédes műszót, mondjuk azt, hogy „csirke jellegű mell”. Ugyanerről a módszerről Hollandiában már kimondták, hogy illegális.

A mérések szerint az éttermekben még több víz van a húsban, az olcsóbb helyeken akár 40 százalék is. Itt persze még rosszabb helyzetben vannak a vásárlók, mert nem látják a címkét. A gyártók egyébként azt mondják, hogy a vizezéstől finomabb lesz a hús.

Rovatok