Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az izotóptolvajokat, sugároznak

2013. december 6., péntek 21:53

A mexikói szövetségi rendőrség lezárt pénteken Pachuca városában egy kórházat, amelyben állítólag hat, a radioaktív kobalt-60 izotóp ellopásában érintett beteg van – írja az MTI. Egy névtelenséget kérő tisztségviselő megerősítette a mexikói sajtóban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a betegek attól a gyógyászati célú kobalt-60-izotóp-szállítmánytól kaphattak sugárzást, amelyet november végén rabolt el két fegyveres férfi. Két embert csütörtökön vettek fel a kórházba, négyet pedig pénteken.

Egyes források szerint a súlyos sugárbetegség jeleit egyelőre csak egy beteg mutatja, mások szerint kettő. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a legveszélyesebb sugárzási kategóriába sorolja a kobalt 60-as izotópot, nem véletlenül. Az ügynökség szerint az ellopott forrás 111 terabecquerel aktivitású, ami tíz a tizennegyediken bomlást jelent másodpercenként, azaz nagy számú, nagy energiájú gamma-részecskét bocsát ki, amelyek közelről erősen károsítják a szervezetet. Egy ilyen forrás közelében akár pár perc alatt is halálos dózist lehet kapni, azaz, aki kinyitotta a konténert, szerencsétlen esetben akár napokon belül meghalhat.

Az iparban folyadékszint-mérőkhöz, vastagságmérő eszközökhöz, valamint fűszerek, élelmiszerek, orvosi eszközök sterilizálására használnak kobaltot. A kobalt-60-at ipari radiográfiára is használják: ez hasonlít a röntgensugárzásra, a fémalkatrészek szerkezeti hibáit vizsgálják vele. Korábban orvosi besugárzásokra is használtak ilyen eszközöket, jelentőségük az orvoslásban csökken a részecskegyorsítók terjedésével. 

Nem bomba lett volna

A kobaltrablás után a hatóságokban felmerült, hogy úgynevezett piszkos bombához akarják használni a rablók, vagy megbízóik, de kiderült, hogy ez nem igaz: a tetteseknek nem a kobaltizotóp kellett, hanem csupán a rendkívül veszélyes anyagot szállító kamion.

A kocsit szerdán megtalálta a rendőrség – 40 kilométerre onnan, ahol vasárnap elrabolták –, az elhagyott jármű közelében, egy üres telken pedig meglett a sugárzó anyag is. A mexikói nukleáris biztonsági hivatal szerint a rablók kiemelték a sugárzó anyagot a védőtárolóból, ezért erős sugárdózist kaphattak. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint azt, aki radioaktív kobalt sugárzásának teszi ki magát akárcsak öt percre, halálos mértékű radioaktivitás érheti, egy órányi közelséget pedig senki sem él túl.

Rovatok