Index Vakbarát Hírportál

Kivágták a nagybácsit Kim Dzsongun mellől

2013. december 7., szombat 14:46

Kivágták Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagynénjének férjét, Dzsang Szong Teket egy dokumentumfilmből, ami megerősíti azokat a dél-koreai értesüléseket, miszerint a rezsim második embere kegyvesztett lett, írja az MTI.

A dokumentumfilmet az észak-koreaiak szombaton már kilencedszer nézhették meg a tévében, de ezúttal csonkítva. A Kim Dzsongunról szóló film új változatának 13 jelenetében Dzsang Szong Tek arcát vagy felismerhetetlenné tették, vagy teljesen kivágták.

Dzsang Szong Tek korábban Észak-Korea második legnagyobb hatalmú emberének számított, Kim mentoraként emlegették. A dél-koreai hírszerzés értesülései szerint a nagybácsit még novemberben váltották le az Állami Védelmi Bizottságban, az ország legmagasabb döntéshozó testületében elfoglalt elnökhelyettesi posztjáról, több bizalmasát pedig kivégezték.

Ha így van, akkor ez a legjelentősebb politikai mozgás az észak-koreai hatalom csúcsberkeiben azóta, hogy Kim Dzsongun 2011 decemberében apja halála után átvette az ország vezetését. Dzsang felesége Kim Dzsongil húga.

Rovatok