Index Vakbarát Hírportál

Irán: kevesebb atom, magasabb GDP

2013. december 8., vasárnap 12:56

Irán elnöke, Haszán Róháni vasárnap azt mondta a teheráni parlamentben, hogy az ország gazdaságára máris kedvezően hat az az átmeneti megállapodás, amit a nukleáris programjáról kötöttek a nemzetközi nagyhatalmakkal – írja az MTI. Róháni szerint a befektetők figyelme az aranyról, a devizáról és az ingatlanpiacról a részvénypiacra terelődött.

November végén a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama és Németország – megállapodtak Iránnal, hogy engedményeket tesznek az urándúsítással kapcsolatban. Cserébe a nyugati félnek lazítania kell a Teherán elleni szankciókon. 

A megállapodás egyelőre átmeneti időre, fél évre szól.

Az első költségvetés

Haszán Róháni vasárnap terjesztette a parlament elé a költségvetési tervezetet. Ebben még 26 ezer riálos dolláronkénti árfolyammal számoltak a mostani, 29 ezer riállal szemben. A parlament várhatóan a jövő év elején fogadja el a március 21-től érvényes jövő évi költségvetést.

Az augusztusban beiktatott Róháninak ez az első költségvetése. Az államfő azt mondta, a legfontosabb cél az infláció letörése és a gazdaság élénkítése. Az infláció Iránban ma 40 százalék körüli; az államfő úgy tervezi, ezt 25-re szorítják vissza 2015 márciusáig.

Rovatok