Index Vakbarát Hírportál

Na, hol tört ki ez a rezsiháború?

2013. december 8., vasárnap 15:12

Mit gondol, melyik európai országban történt ez? Szavazzon!

Melyik európai országban folyik demagóg rezsiháború?

  • 1431
    Az Egyesült Királyságban
  • 1202
    Magyarországon

A megfejtést a reklám után közöljük.

A helyes válasz: természetesen az Egyesült Királyságban.

Sir Roger Carr, a legnagyobb brit energiaszolgáltató, a Centrica elnöke cikket írt a vasárnapi Sunday Telegraphba. Ebben az elnök leírta, hogy abba kell hagyni a lakossági energiaszolgáltatók politikai célú lejáratását, mert ez elrettenti a befektetőket és veszélybe sodorja az energiaellátást. A Centrica birtokolja a British Gast is – írja az MTI.

A cikkében az elnök kikelt az ellen, hogy a lakossági számlákkal kapcsolatos politikai párbeszéd a fogyasztók indulataira appellál. Az, hogy gyanakvást keltettek a szolgáltató cégek iránt, Sir Roger szerint máris hátráltatja a beruházásokat, és károsítja a befektetői bizalmat.

De most miért téma az energiaár?

A lakossági piacot ellenőrző hat nagy szolgáltató közül az elmúlt hetekben négy jelentett be átlagosan 9,1 százalékos, az éves brit inflációt négyszeresen meghaladó áremelést, ami igen nagy felháborodást keltett.

A brit parlament alsóházának energiaügyi bizottsága nemrégiben meghallgatásra idézte be a lakossági szolgáltató cégek vezetőit, hogy magyarázzák meg a történteket. A cégvezetők a nagybani földgázárak emelkedésével és a magas környezetvédelmi adókkal magyarázták az áremelési kényszert.

 Sir Rogers szerint nem igaz, hogy a brit lakossági energiaszolgáltatók nyerészkednek, összejátszanak a konkurenciával, manipulálják a költségeket és elrejtik a profitjukat.

Sir Roger úgy fogalmazott: a közüzemi díjak csökkentését célzó politikusi előterjesztések „populista felhangúak, ugyanakkor nélkülözik a gazdasági logikát”. Az ilyen javaslatok ugyan rövid távon vonzónak bizonyulhatnak a választók számára, de hosszú távon a szükséges beruházások elmaradásához és akadozó ellátáshoz vezethetnek.

Ráadásul, mivel az energiaszolgáltatás költségeit a világpiac diktálja, a mesterséges árplafonok kikezdhetik a szolgáltatók pénzügyi helyzetét.

Sir Roger azt is leírta: az energiaszolgáltató cégek a lakossági számlák összegének nem egészen a 20 százalékáért felelősek, és egyre inkább költségközvetítőként, adószedőként tevékenykednek.

De kikről beszélt Sir Roger?

Sir Roger nem tért ki rá, hogy a cikkében melyik politikusokra gondolt. A legradikálisabb javaslatot a lakossági számlákkal kapcsolatban az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband tette, aki a párt szeptember végi kongresszusán bejelentette, hogy ha a Munkáspárt a 2015-ös választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a kiskereskedelmi áram- és gázárakat.

Miliband szétválasztaná a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató cég nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát, és a mostaninál erősebb felügyeleti hatósággal ellenőriztetné őket. A konzervatív párti miniszterelnök, David Cameron azóta több nyilatkozatában is átverésnek nevezte a tervet. Mint elmondta, a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása az energiahordozók világpiaci árára.

John Major visszamenőleges adót vetne ki

Nemrég viszont Sir John Major volt miniszterelnök is piaci beavatkozást javasolt a kormánynak. A BBC-nek nyilatkozó politikus elfogadhatatlannak nevezte a brit lakossági energiaszolgáltatók áremeléseit. Szerinte komoly esélye van annak, hogy télen növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését.

Major elmondta, hogy ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével.

A brit kormány azt állítja, nincsenek ilyen tervei.

Rovatok