Index Vakbarát Hírportál

Zeman őrködik az új cseh kormány felett

2013. december 8., vasárnap 20:37

Milos Zeman cseh államfő azt szeretné, hogy a minisztériumokat csak olyan személyek irányítsák, akik mögött megfelelő szakértői háttér áll, ezért vasárnap bejelentette: bele fog szólni az új kormány összeállításába, írja az MTI.

Zeman vasárnapi rádiós beszédében azt mondta: "elképzelésem alapja az, hogy ennek a kormánynak nem szabadna híján lenni a szakértelemnek, ahogy ez néhány korábbi kormány és néhány korábbi miniszter esetében volt". Zeman szerint az államfőnek nem feladata, hogy diktáljon a koalíciós pártoknak, kinek melyik tárca jusson.

"Az elnök feladata arról gondoskodni, hogy ne jelenjen meg a színen egy új Karolina Peake" - mondta. Karolina Peake a Petr Necas vezette kormány alelnöke volt, aki a korábbi koalíciós Közügyek pártból kivált hét képviselő által létrehozott Liberális Demokraták pártot vezette, s ezzel lehetővé tette az ODS és a TOP 09 pártok hatalmon maradását. Necas egy időben védelmi miniszternek is kinevezte, de az általános felháborodást követően néhány nap múlva vissza is hívta hivatalából.

Zeman azt mondta, hogy az új kormány személyi összetételét december második felében tervezi megvitatni Bohuslav Sobotkával, a választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt kormányfőjelöltjével.

Rovatok