Index Vakbarát Hírportál

Tényleg eltüntették Kim Dzsongun nagybátyját

2013. december 9., hétfő 01:25

Észak-Korea elismerte, hogy félreállították Csang Szongtheket, a fiatal diktátor Kim Dzsongun nagybátyját, írja a Guardian.

Az állam korábban második legerősebb emberét és követőit „bűncselekmények miatt” zárták el. Csang Szongthekék a hivatalos közlemény szerint „a képzelet számára is felfoghatatlan” bűnöket követtek el, „amivel hatalmas károkat okoztak a pártnak és a forradalomnak”.

Csang Szongthek menesztése komoly fordulatot jelenthet a sztálinista rezsim vezetésében: a politikus szoros rokoni kötelékben áll a Kim családdal (felesége Kim Dzsongun nagynénje), megfigyelők szerint jelentős szerepe volt az utód hatalomba segítésében Kim Dzsongil 2011-es halála után, és a rezsim egyik legbefolyásosabb figurája volt eddig.

Csang Szongthek két közeli munkatársát nemrég korrupciós vádak miatt kivégezték. A dél-koreai egyesítési miniszter hírei szerint viszont Csang Szongthek és felesége élete jelenleg nincs veszélyben. A váltással a Guardian szerint a hadsereg másik vezetője, Cse Rjonghe nyerhet  a legtöbbet.

Rovatok