Index Vakbarát Hírportál

Katonai összeesküvés végzett a brazil exelnökkel

2013. december 10., kedd 12:20

Bizonyítékot talált egy brazil vizsgálóbizottság arra, hogy Juscileno Kubitschek egykori elnököt az 1970-es években uralkodó katonai rezsim gyilkoltatta meg, írja a BBC.

Kubitschek, aki arról híres, hogy az ország fővárosát Rio de Janeiróból a külön az erre a célra épített Brazíliavárosba költöztette, 1976 augusztusában halt meg egy autóbalesetben Rio és Sao Paulo között. A JK-ként emlegetett politikus 1956 és 1961 között volt Brazília elnöke, és halála idején éppen visszanyerte politikai jogait.

Haláláról évtizedekig keringett az a pletyka, hogy a 73 éves népszerű centrista politikus összeesküvés áldozata lett. A Sao Pauló-i Igazság Bizottság most hamisított felvételeket, eljárási hibákat és ellentmondásokat tárt fel az üggyel kapcsolatban.

„Juscileno Kubistschek kétségkívül egy összeesküvés, egy merénylet, egy politikai bűntény áldozata lett. Ezt dokumentumokkal és vallomásokkal is tudjuk igazolni” – mondta egy Sao Pauló-i képviselő. A bizottságnak vallomást tett például az a buszsofőr is, aki a JK kocsijába hajtó buszt vezette. Ő azt állítja, hogy pénzt ajánlottak neki, ha azt mondja, ő okozta a balesetet.

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy egy pillanatra egy golyó ütötte lyukat látott Kubitschek fején, amikor 1996-ban exhumálták. A JK ügyében folytatott nyomozás miatt Joao Goulart exelnök holttestét is exhumálták a közelmúltban. Goulart szintén ellenzéki volt, és ő követte JK-t az elnöki poszton.

Kubitschek halálának ügyében nemcsak a Sao Pauló-i Igazság Bizottság vizsgálódik, hanem a nemzeti is, amely a katonai uralom idején elkövetett emberi jogi visszaéléseket is vizsgálja.

Rovatok